Početna Magazin Godine Sve više poročnih penzionera: seks, droga i alkohol

Sve više poročnih penzionera: seks, droga i alkohol

Sve više poročnih penzionera: seks, droga i alkohol

Generacija bejbibumera praktično je i generacija „dece cveća“ kojima razna „zadovoljstva“ nimalo nisu bila strana. U međuvremenu, napustili su svoje mladalačke navike, vredno radili tokom radnog veka, ali, stigla je penzija… Stare navike oživljavaju pa je sve češća zavisnost od alkohola i droga kod starih, ali i aktivan seksualni život koji prate i polne bolesti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom poslednjih pet godina broj mladih koji su na rehabilitaciji od alkoholizma u Velikoj Britaniji pao je za četvrtinu, ali je zato broj penzionerki koje su krenule na rehabilitaciju povećan za 65 odsto (mada je početna brojka bila svega 1.436 slučaja).

Istraživanje iz 2012. godine, sprovedeno od strane Informacionog centra za zdravlje i socijalnu zaštitu (Health and Social Care Information Centre), utvrdilo je da je „visokorizično opijanje“ najčešće kod muškaraca starih od 55 do 64 godine.

Penzija može da „oslobodi“ loše navike koje su suzbijane tokom radnog veka – čak trećina penzionera koji imaju problem sa alkoholizmom steklo ga je tek u penziji.

Godine donose i drugu vrstu stresa koja može voditi ka zloupotrebi alkohola: tuga, samoća ili loše zdravlje.

Generacija bejbibumera je u naročitom riziku s obzirom da je prosečno pila više alkohola od svojih prethodnika. Pored toga, kupovina putem interneta (uz kućne dostave) čini alkohol još dostupnijim te podstiče navike opijanja. Uzrok može biti i u tome što su bejbibumeri odrasli u „atmosferi“ kada alkohol više nije bio velika tema u društvu, a pre nego što je ponovo to postao (zbog čega ga mlađe generacije rađe izbegavaju).

Evropski centar za monitoring zavisnost (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction – EMCDDA) procenjuje da će broj osoba starijih od 65 godina na rehabilitaciji u Evropi biti udvostručnen do 2020. godine u odnosu na 2001. godinu.

Ovo se ne može objasniti samo većom dostupnošću ovih tretmana. A alkohol nije jedini problem zavisnosti sa kojim se suočavaju stari.

Istraživanje Kraljevskog koledža u Londonu otkrilo je da je, na primer, starosna grupa od 50 do 64 godine, pušila marihuanu deset puta više u 2007. godini u odnosu na 1993. godinu.

Ne mora da znači da su ovo novi korisnici koji su počeli sa ovom navikom u penziji, ali može biti oživljavanje starih navika iz 1960-ih i 1970-ih.

A kako poroci nikada ne idu sami, povećan je i broj seksualno prenosivih bolesti (STD). Samo broj slučajeva genitalnog herpesa kod starijih od 65 godina povećao se za 50 odsto za poslednjih pet godina kod muškaraca, a praktično se udvostruči kod žena istih godina!

„Luda penzija“ može biti zanimljiva, piše Ekonomist, ali treba biti oprezan. Stari su osetljiviji na efekte lekova i alkohola, s obzirom da su i „stare jetre“ manje efikasne. Sporedni efekti mogu biti takođe ozbiljni jer osoba pod dejstvom alkohola ili narkotika lako može pasti i, na primer, slomiti kuk.

Polne bolesti utiču i na ceo imuni sistem što dodatno opterećuje ionako sve skromnije zdravstvo. Možda raduje to što će bar njihova deca jednog dana biti „bolji“ penzioneri jer su im već danas navike nešto bolje nego njihovim roditeljima, bakama i dekama, zaključuje Ekonomist.