Početna Magazin Godine Epidemija polnih bolesti među starijima u Americi

Epidemija polnih bolesti među starijima u Americi

Između 2007. i 2011. godine u SAD, kod starijih od 65 godina, broj utvrđenih infekcija hlamidijom porastao je za 31 odsto, a sifilisom za 52 odsto!

– Šta se dešava u domovima za stare i sličnim ustanovama? Možda zamišljate čitanje, rešavanje ukrštenica, tombolu. Razmislite opet. Pomislite na seks – nebezbedan seks! – pisao je za Njujork Tajms onkolog Jezekilj Emanuel sa univerziteta Pensilvanije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Između 2007. i 2011. godine u SAD, kod starijih od 65 godina, broj utvrđenih infekcija hlamidijom porastao je za 31 odsto, a sifilisom za 52 odsto! To je tek nešto manje od porasta ovih seksualno prenosivih bolesti kod populacije od 20 do 24 godine starosti.

Autor upozorava da se mora obratiti puna pažnja na ovaj problem jer nema naznaka da se situacija može kontrolisati. On izdvaja četiri faktora za epidemju seksualno prenosivih polnih bolesti kod starih među kojima su bolje zdravlje, stare navike i nova dostignuća medicine koja omogućavaju odnose i u poznim godinama.

Emanuel predlaže uvođenje savetnika za pitanja iz oblasti seksa u ustanove koje su usmerene prema starima, kao i postavljanje automata za kondome u domove za stare, dnevne centre, itd.

Naravno, biće potrebna i ozbiljna kampanja jer bejbibumera je sve više, a oni su odrastali u vreme kada ideja sigurnog seksa nije bila rasprostranjena, s obzirom da je malo pre njih pronađen i lek za sifilis koji je harao vekovima.