Foto albumi Ljubav i seks u poznim godinama

Polne bolesti kod starih – 4 faktora epidemije

Onkolog Jezekilj Emanuel sa univerziteta Pensilvanije za Njujork Tajms izdvojio je četiri glavna faktora učestalosti seksualno prenosivih (polnih) bolesti kod starih:

  • ustanove za okupljanje i negu o starima slični su srednjoškolskim internatima i studentskim domovima
  • stariji ljudi žive duže i boljeg su zdravlja nego pre, te duže i ostaju seksualno aktivni (jedna velika nacionalna anketa u SAD utvrdila je da je svaki drugi stanovnik stariji od 60 godina seksualno aktivan)
  • tiha generacija i bejbibumeri nakon njih, nisu imali previše upozorenja o sigurnom seksu, ne plaše se trudnoće a odrastali su pre “ere sigurnog seksa” (npr. na koledžima se kondom koristi u 40 odsto slučajeva, a kod starijih od 61 godinu u svega 6 odsto)
  • i naravno, tu je i čuvena “plava pilula” i njene zamene koje održavaju erekciju kod muškarca, pa joj je zahvalan i poznati vlasnik Plejboja – Hju Hefner.

Kada se ova četiri faktora udruže rezultat je – epidemija seksualno prenosivih bolesti koja vlada u mnogim državama godinama unazad. Autor predlaže i nekoliko načina borbe sa problemom polno prenosivih bolesti kod starijih generacije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija