Početna Magazin Godine Ljubav i seks u poznim godinama Polne bolesti kod starih – 4 faktora epidemije

Polne bolesti kod starih – 4 faktora epidemije

Polne bolesti kod starih – 4 faktora epidemije

Onkolog Jezekilj Emanuel sa univerziteta Pensilvanije za Njujork Tajms izdvojio je četiri glavna faktora učestalosti seksualno prenosivih (polnih) bolesti kod starih:

  • ustanove za okupljanje i negu o starima slični su srednjoškolskim internatima i studentskim domovima
  • stariji ljudi žive duže i boljeg su zdravlja nego pre, te duže i ostaju seksualno aktivni (jedna velika nacionalna anketa u SAD utvrdila je da je svaki drugi stanovnik stariji od 60 godina seksualno aktivan)
  • tiha generacija i bejbibumeri nakon njih, nisu imali previše upozorenja o sigurnom seksu, ne plaše se trudnoće a odrastali su pre „ere sigurnog seksa“ (npr. na koledžima se kondom koristi u 40 odsto slučajeva, a kod starijih od 61 godinu u svega 6 odsto)
  • i naravno, tu je i čuvena „plava pilula“ i njene zamene koje održavaju erekciju kod muškarca, pa joj je zahvalan i poznati vlasnik Plejboja – Hju Hefner.

Kada se ova četiri faktora udruže rezultat je – epidemija seksualno prenosivih bolesti koja vlada u mnogim državama godinama unazad. Autor predlaže i nekoliko načina borbe sa problemom polno prenosivih bolesti kod starijih generacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!