Početna Magazin Godine Moči: Novogodišnji kolač koji ubija stare (video)

Moči: Novogodišnji kolač koji ubija stare (video)

Moči: Novogodišnji kolač koji ubija stare (video)

Uprkos redovnim upozorenjima nadležnih, u svega dva dana u novoj 2015. godini, već četvoro starijih Japanaca preminulo je zbog gušenja tradicionalnim novogodišnjim japanskim pirinčanim kolačem zvanim „moči“. 

Još deset osoba je hospitalizovano, uprkos apelima nadležnih svake godine da se kolači seku u male komadiće i da se nikad ne jedu kada je osoba sama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, konzistencija kolača u vidu lepljive paste lako dovodi do problema gutanja većeg komada kolača, ili celog kolačića, pa dolazi do gušenja.

Moči je najčešći uzrok gušenja hranom u Japanu, a čak 80 odsto žrtava kolača imaju 65 godina ili više.

Ipak, ogromna je i popularnost kolača pa svake godine Japanci pojedu neverovatnih kilogram moči-kolača po osobi! Najviše se jede početkom nove godine, a uglavnom se služi u toploj čorbi kao deo obroka zvanog „zoni„.

Popularan je i „kagami moči“ kolač u obliku sneška koji se postavlja oko kuće u šinto tradiciji.

Zanimljivo je da najviše poziva u pomoć bude upućeno vatrogascima, pa oni čak preporučuju korišćenje usisivača kako bi se starije osobe spasile od gušenja močijem.

Naravno, u zemlji tehnologije i tržišta kao što je Japan, ovo je ubrzo dovelo do specijalizovanog proizvoda jednog proizvođača medicinske opreme, piše Quartz.

Kako to otprilike izgleda može se videti i u ovom insertu iz filma Tampopo, na 2:20: