Stroge mere u domovima za stare u Novom Sadu i dalje na snazi

U domovima za stare, pa i u domovima u Novom Sadu, još uvek su na snazi stroge mere u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Iako je velika većina korisnika kompletno imunizovana, njima se ograničava kretanje, a kada se dozvoli, strogo se nadzire.

Stroge mere i ograničenja u kretanju korisnika u Gerontološkom centru u Novom Sadu još uvek moraju da poštuju iako skoro dva meseca nema nijednog novozaraženog korisnika i zaposlenog.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gorica Nikolin za portal 021.rs piše o neprijatnom iskustvu koje je doživeo jedan Novosađanin kada je početkom jula išao u posetu prijatelju smeštenom u domu za stare na Limanu.

Nakon dva minuta razgovora ispred doma za stare „Oaza“, obezbeđenje je izašlo i zahtevalo da se prijatelj ovog Novosađanina, vitalni penzioner, vrati u dom.

Zbunjujuće je, kaže sagovornik portala 021, zbog čega su pravila toliko stroga prema ljudima koji su podneli verovatno najteži udarac tokom vanrednog stanja.

„Nije bilo nikakvih ružnih reči, ali je bilo neprijatno. Ni desetak minuta nismo mogli da se vidimo mimo zidova doma. Kad su bile još strožije mere, viđao sam korisnike kako se u krug šetaju na terasi, kao u nekom zatvoru. Zašto korisnici ne smeju duže da borave napolju kad zaposleni svakako idu kućama? Naročito jer mu je dan pre toga bilo dozvoljeno da na jednu noć poseti porodicu. Ovim ljudima treba više pažnje“, smatra ovaj Novosađanin.

Mere protiv COVID-19 u domovima za stare

Na snazi su preporuke Ministarstva za rad iz aprila o dozvoli za izlazak imunizovanih korisnika domova za stare. Ovim preporukama domovima ublažene su mere koje su bile na snazi u ustanovama socijalne zaštite, ali su one i dalje stroge. I ništa se nije promenilo od aprila.

Da bi korisnik smeštaja u domu z stare mogao da dobije dozvolu da napusti objekat, moraju biti ispunjeni određeni, strogi i striktni, uslovi. Podsećamo, da bi se dozvolio izlazak, potrebno je:

  • da jе ustanova/organizacija bеz potvrđеnih slučajеva koronavirusa kod korisnika i zaposlеnih u poslеdnjih 14 dana
  • da jе korisnik komе sе dozvoljava izlazak i posеta porodici, komplеtno vakcinisan (sa dvе dozе)
  • da jе od poslеdnjе dozе koju je revakcinisani korisnik primio prošlo najmanjе 14 dana
  • ili da je korisnik prеlеžao Kovid-19, a nijе prošlo višе od tri mеsеca od počеtka bolеsti.

Ministarstvo za rad mora da odobri izlazak iz doma za svakog korisnika ponaosob. Preporučuje se da korisnik doma za stare ne posećuje širi krug ljudi.

O svakoj poseti porodici vodi se pisana evidencija. Članovi porodice kod koje korisnik dolazi u posetu moraju da poštuju preventivne mere, a poželjno je da svi budu kompletno vakcinisani. Moraju da dostave pisanu izjavu da nisu u izolaciji i da nemaju simptome COVID-19.

Kad se vrati iz posete porodici, korisnik doma potpisuje izjavu o tome da nema simptome kovida, da nije s takvima bio u kontaktu, kao i da njegova porodica nije u izolaciji ili karantinu.

Čekaju se instrukcije resornog Ministarstva

Podsećamo, portal Penzin je u februaru sa UG Snaga prijateljstva – Amity sproveo anketu Treba li vakcinisanima dozvoliti izlazak iz domova za stare?  Ne samo da je većina anketiranih bila protiv strogih mera u domovima za stare, već mnogi nisu ni znali da jedan deo građana Republike Srbije i dalje ne može slobodno da se kreće. O tome više možete pročitati u tekstu: Živimo zatvoreni, ni krivi ni dužni

U Gerontološkom centru Novi Sad trenutno, kako piše Gorica Nikolin, nemaju bliže informacije da li će biti dodatnog popuštanja mera.

„Ukoliko dođe do popuštanja, Ustanova će postupati po instrukcijama resornog Ministarstva“, poručuju.

Od 18. maja 2021. godine u ovoj novosadskoj ustanovi za smeštaj starijih zvanično nema nijednog zaraženog ni korisnika, ni zaposlenog.

Procenat vakcinisanih korisnika u Gerontološkom centru Novi Sad je vrlo visok.

„Svi korisnici koji su izrazili volju i želju da se vakcinišu i kod kojih nije bilo medicinskih kontraindikacija su vakcinisani. Trenutno je u Ustanovi vakcinisano 97 odsto korisnika.“

Portal 021.rs je ranije pisao da su korisnici Gerontološkog centra nedavno mogli da odu na dugoočekivani izlet na Frušku goru. Taj izlet im je najavljen još u oktobru 2020. godine. Jedna grupa od 58 korisnika otišla je početkom juna na Letenku na nekoliko sati. To je sve iako su nadležni najavljivali da će ovakav odmor biti omogućen barem jednom nedeljno.

Izvor: 021.rs
Fotografija iz dokumentarnog filma „Moja baka sa Marsa“ Beldocs