Beogradska kartica – sve je isto samo BusPlusa nema

Beogradska kartica je, manje-više, presvučeni BusPlus. Najavljene su pogodnosti u plaćanju nekih usluga, ali se sam sistem ne menja. Stariji od 65, baš kao i drugi građani koji imaju važeću BusPlus karticu, ne moraju da je menjaju sve do isteka važnosti.

Beogradska kartica za prevoz u javnim gradskim vozilima Beograda već je u prodaji. Iako imaju mogućnost da je kupe, građani koji imaju važeću BusPlus karticu ne moraju to da učine. BusPlus kartice mogu da se koriste sve do isteka važnosti same te kartice. Podsećamo, BusPlus kartica važi tri godine od trenutka izdavanja.

Kao i ostali građani, i penzioneri će moći da koriste svoje BusPlus kartice do isteka važnosti. Kao i do sada BusPlus, i godišnja Beogradska kartica za sva lica starija od 65. godina koštaće 407 dinara.

Validatori ostaju isti. Oni građani koji budu dopunjavali Beogradsku karticu, moraju na njima da je validiraju svaki put kada ulaze u vozilo nakon predviđenog trajanja vožnje. Ni tu se ništa ne menja u odnosu na BusPlus.

Beogradska kartica se može kupiti i dopunjavati na svim prodajnim mestima na kojima se to činilo i sa dosadašnjom BusPlus karticom. Ona će moći da se dopunjuje i na reciklomatima koji su postavljeni na nekoliko lokacija u Beogradu. Na ovim reciklomatima su Beograđani i do sada mogli da reciklažom otpada ostvare određeni novčani iznos. Tim iznosom mogu da se dopunjuju kartice za javni prevo, donira u humanitarne svrhe ili uplati kredit za neku mobilnu mrežu.

O svemu u vezi sa Beogradskom karticom, građani mogu da se informišu na sajtu Sekretarijata za javni prevoz.

Beogradska kartica imaće verovatno svake godine novi dizajn.

Sem dizajna, ima li razlike između BusPlusa i Beogradske kartice?

Uz personalizovanu Beogradsku karticu i kupljenu mesečnu dopunu, već od 12. jula građani će moće da koriste gradske bazene za jedan dinar. Najavljeno je i da će ulaznica za Beogradski ZOO vrt biti jeftinija. Jednom mesečno će moći da se kupi po ceni od 350 dinara, umesto 550.

Beogradska kartica trebalo bi uskoro da omogući i popustena cene karata za pozorišta, bioskope i muzeje.

Prema najavama, Beogradska kartica će omogućiti i popuste na plaćanje računa Infostana, kao i računa u ugostiteljskim objektima i prodavnicama.

Fotografija: Marko Nikolajević za Penzin.rs