Dozvola za kretanje na portalu eUprava

Građani koji brinu o korisnicima socijalne zaštite mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvole za kretanje u toku zabrane kretanja na portalu eUprava.

Usluga je pokrenuta po proceduri koju je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na taj način je građanima omogućeno da elektronskim putem podnesu zahtev za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Usluga je dostupna na ovom linku: „Zahtev za kretanje lica u vreme zabrane kretanja„.

Zahtev će biti prosleđen opštini gde se nalazi prebivalište podnosioca. Opština prosleđeni zahtev proverava po definisanoj proceduri. Zatim opština prosleđuje zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Rešenje koje donosi opština dostavlja se na adresu elektronske pošte koju je podnosilac zahteva naveo prilikom popunjavanja zahteva.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu kaže da je, po nalogu predsednice Vlade Ane Brnabić, ta kancelarija uspostavila potpuno elektronsku uslugu za sve građane koji pružaju usluge socijalne zaštite. Zahvaljujući ovoj usluzi, građani će moći da dobiju elektronske dozvole za kretanje tokom trajanja policijskog časa po ubrzanom postupku.

Ukoliko građani ne dobiju odgovor od opštine u roku od dva dana, mogu se obratiti Kancelariji za IT i eUpravu putem kontakt centra za prigovore građana.

Broj telefona za prigovore je: 011 7350 556.

Jovanović je dodao da će se elektronske dozvole za kretanje tokom policijskog časa izdavati bez vremenskog ograničenja. Lokalne samouprave zadržavaju pravo da ih povuku ukoliko ustanove da je došlo do zloupotrebe ili je prestala potreba za pružanjem usluge socijalne zaštite.

Izvor: Kamatica

Podsećamo:

Kancelarija zaštitnika građana uputila je dopis Ministarstvu za rad da se organizuje sistem brige o starim i licima sa invaliditetom u vreme zabrane kretanja. Ovaj problem će biti posebno izražen tokom višednevnih zabrana kretanja. V: Ombudsman: Briga o starima tokom zabrane kretanja

Ministarstvo za rad je zato počelo sa izdavanjem dozvola za kretanje osobama koje se brinu o starijim i osobama sa invaliditetom, kao i svima koji imaju pravo na pomoć drugog lica. V: Izdavanje dozvola za kretanje tokom vanrednog stanja