Ombudsman: Briga o starima tokom zabrane kretanja

Briga trećih lica o starima i osobama sa invaliditetom onemogućena je tokom zabrane kretanja. U vezi sa ovim i sličnim problemima, zaštitnik građana dobija brojne pritužbe.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana kaže da tokom vanredne situacije njegova kancelarija dobija deset puta više pritužbi građana na rad državnih organa nego u redovnoj situaciji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najčešća pitanja su vezana za brigu o starim i invalidnim licima i onima koji ne mogu sami sebi da pruže pomoć i negu već to moraju da rade treća lica.

Zoran Pašalić je rekao da je služba Zaštitnika 25. i 30. marta 2020. godine uputila dopis Ministarstvu za rad da se organizuje sistem brige o ovim licima u vreme zabrane kretanja. Ovaj problem će biti posebno izražen tokom višednevnih zabrana kretanja kao što je bilo ovog vikenda.

Kako je naveo, u odgovoru je objašnjeno da je najpre potrebno da lokalna samouprava evidentira kojim licima je potrebna takva vrsta pomoći kako bi u vreme zabrane kretanja oni koji se brinu o njima mogli da se kreću.

Na osnovu toga policija daje dozvolu. Zaštitnik apeluje da se taj sistem pomoći ubrza kako se ne bi dogodilo da građani ne mogu da dobiju pomoć od onih koji se u redovnoj situaciji staraju o njima.

Pašalić je napomenuo i da je neophodno da se ubrza sistem dobijanja dozvole za kretanje.

Izvor: Nova

Podsećamo:

Ukoliko se sami brinete o starijoj osobi, trebalo bi da obratite pažnju na devet glavnih oblasti. Od ovih oblasti zavisi kakva pomoć je potrebna i možete li je i dalje sami pružiti ili vam je potrebna pomoć gerontodomaćice ili ustanove za celodnevnu brigu. V: 9 pitanja o kojima treba voditi računa kada se brine o starijoj osobi