Poverenica: Dozvoliti kretanje osobama sa autizmom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti traži da se dozvoli kretanje osobama sa autizmom, kako deci tako i odraslima. Ovim osobama je kretanje veoma važno za očuvanje dnevne rutine.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima i starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje tokom opšte zabrane kretanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poverenica traži da se ovim osobama dozvoli kretanje zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne.

Njima treba izdati dozvole za kretanje u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja.

Ovo bi moglo biti rešeno, smatra poverenica, slanjem zahteva za izlazak na posebno određen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena.

„Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima i starateljima da dobiju dozvolu koja bi u formi SMS poruke bila validan dokaz u slučaju kontrole, da mogu biti napolju i u periodu opšte zabrane kretanja.“

Takvo rešenje moglo bi da posluži, ukoliko pandemija potraje, i za neke druge slučajeve izdavanja dozvola za kretanje.

U inicijativi se navodi i da je neophodno da se centri za socijalni rad uključe u zaštitu osoba sa autizmom u slučaju da njihovi roditelji ili staratelji obole od koronavirusa.

Izvor: Danas
Fotografija: Nathaniel Chia za Unsplash

Podsećamo:

Dopuna 14.4:

  • Građani koji brinu o korisnicima socijalne zaštite mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvole za kretanje u toku zabrane kretanja na portalu eUprava. V: Dozvola za kretanje na portalu eUprava