Stariji, prijavljeni za vakcinu koju ne mogu da dobiju

Neki stariji građani, uredno prijavljeni, čekaju da dobiju poziv za vakcinu koju ne mogu da dobiju jer trenutno postoji starosno ograničenje.

Milica Radenković za „Danas“ piše o slučaju g. Milojka Injca koji se obratio ovom listu jer mesec dana čeka na poziv na vakcinaciju koji neće stići uskoro jer on, kao 68-godišnjak, ne može da primi vakcinu za koju se prijavio.

Milojko Injac je sebe i pet članova svoje porodice 11. januara prijavio za rusku vakcinu „Sputnjik V“. Sve šestoro su stariji od 60 godina i svi su dobili SMS poruku da su „uspešno iskazali interesovanje“. Ova poruka stiže građanima nakon prijave putem portala eUprave.

Pošto poziv nije stizao, g. Injac se obratio se Institutu za javno zdravlje Batut. U Institutu mu je dežurni lekar kazao da je Sputnjik samo za osobe od 18 do 60 godina starosti. Dakle, ne daje se osobama starijim od 60 godina.

„Nakon ove informacije, pozvali smo kol-centar da se prijavimo za drugu vrstu vakcine. Odmah sam pitao operatera da li osobe starije od 60 godina mogu da se prijave za rusku vakcinu. Rekao je da mogu“, rekao je g. Injac za „Danas“.

Milojko Injac smatra da je nečuveno što operater ni od koga nije dobio instrukcije da obaveštava starije da ne mogu da prime rusku vakcinu.

„Nas šestoro iz porodice moglo je da čeka beskonačno da dobijemo poziv jer nismo znali da se ‘Sputnjik’ daje samo osobama od 18 do 60 godina. Niti nas je o tome bilo ko obavestio. Zašto obaveštenje o starosnom ograničenju nije postavljeno na sajt eUprave preko koga se građani prijavljuju za vakcinu? Ili zašto se automatski ne generiše poruka, na osnovu matičnog broja koji se unosi u formular, da osoba ne može da primi vakcinu jer ne pripada određenoj starosnoj grupi? To svaki programer može da uradi. Ovo je veliki propust“, kaže Milojko Injac.

Kada će stariji od 65 biti vakcinisani?

Milojko Injac je sebe i članove svoje porodice sada prijavio za drugu vakcinu. Ponovo čeka poziv.

„Ne želimo da se guramo i da idemo preko reda. Ali bi trebalo da postoji neki plan na osnovu koga građani mogu da steknu bar okvirnu predstavu kada će doći na red. Kada sam pitao u Batutu, da li bilo ko može da mi kaže kada ću biti pozvan, rečeno mi je da ne može“, rekao je sagovornik Danasa.

Kako je Penzin već preneo, najavljeno je da će svi građani stariji od 65 godina 26. januara primiti poruku sa zakazanim terminom za vakcinaciju.

ALIMS – Očekuje se odobrenje za sve punoletne

Kako podseća „Danas“, prvih 2.400 doza Sputnjika V stiglo je u Srbiju krajem 2020. godine. Tada je rečeno da su ove doze namenjene osobama između 18 i 60 godina starosti.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva -ALIMS rekao je, pre nego što je stigao naredni kontigent Sputnjika, da se očekuje da se nove doze primenjuju i na starijima.

„Naravno, Agencija za lekove će blagovremeno obaveštavati javnost. Ono što očekujemo prilikom registracije jeste da ova vakcina bude odobrena za sve kategorije 18 plus“, rekao je Zelić za RTS.

ALIMS nije, do objave članka, dao odgovor redakciji Danasa kada će Sputnjik V početi da se daje starijima od 60 godina.

Ni iz Kancelarije za IT upravu nije stigao odgovor zašto je starijima od 60 omogućeno da se prijave za vakcinu koja se ne daje toj starosnoj kategoriji. Ova kancelarija je zadužena za prijavu građana za vakcinaciju elektronskim putem.

Vakcina „Sputnjik V“ registrovana je za upotrebu među starijima od 60 godina u Rusiji krajem 2020. Prema poslednjim podacima iz faze tri kliničkog ispitivanja, Sputnjik je efikasan preko 90 odsto i među starijima od 60 godina. Ovi podaci su objavljeni u stručnom časopisu Lancet.

DOPUNA 11. FEBRUAR 21:

ALIMS je zvanično odobrio upotrebu ruske vakcine “Sputnjik V” za građane starije od 60 godina.

Izvor: Danas
FotografijaHarun Tan sa Pexels