Srbija: Sputnjik V odobren i za starije od 60

Ruska vakcina „Sputnjik V“ zvanično je odobrena u Srbiji i za građane starije od 60 godina. Najavljeno je da će do kraja godine Institut „Torlak“ početi sa proizvodnjom ove vakcine.

„Sputnjik V“ odobren i za starije

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) zvanično je odobrila upotrebu ruske vakcine „Sputnjik V“ za građane starije od 60 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, izjavio je da su na sastanku u Ministarstvu zdravlja Rusije 10. februara stručnjaci iz Instituta „Gamaleja“ dali razjašnjenja oko svih nedoumica, kao i dokumentaciju koja pokazuje da su vakcine bezbedne.

Prva isporuka od 2.400 doza vakcina Sputnjik V stigla je u Srbiju 30. decembra 2020. godine. Dan kasnije, ALIMS je saopštio da je odobren uvoz ruskih vakcina. Tada je rečeno i da, budući na to da je potvrđen kvalitet, efikasnost i bezbednost, postoje svi zakonski uslovi da se vakcina koristi u imunizaciji na koronavirus.

Na početku 2021. godine, 6. januara, počela je upotreba vakcine Sputnjik V u Srbiji. Nije bilo do kraja razjašnjeno ko sve može da primi ovu vakcinu. Iako su mediji preneli da vakcina „Sputnjik V“ još nije odobrena za starije osobe, građani svih godina su mogli da se prijave za bilo koju vakcinu koja je dostupna u Srbiji.

Jedno od objašnjenja zašto neki stariji građani koji su se uredno odmah prijavili još nisu pozvani na vakcinaciju, bilo je i to da su prijavljeni za vakcinu koja nije odobrena za ljude njihovih godina.

Institut „Torlak“ proizvodiće vakcinu „Sputnjik V“

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ počeće proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“.

Ministar Popović objasnio je da će za tri meseca u beogradskom institutu početi „prva faza“ proizvodnje ruske vakcine. „Druga faza“, odnosno samostalna proizvodnja vakcine, počeće krajem 2021. godine. Potrebno je da pre toga Srbija obezbedi svu neophodnu tehničku opremu.

Vakcine „Sputnjik V“ koje budu bile proizvedene na „Torlaku“ biće namenjene za izvoz, ali i za upotrebu u Srbiji.

Izvor: Slobodna Evropa
Fotografijafreepik.com