Stariji od 65 danas dobijaju termin vakcinacije

Najavljeno je da će građani stariji od 65 godina danas dobiti termin vakcinacije. Za razliku od prethodnih dana, sada se podseća na poštovanje prioriteta. Građani ne treba da dolaze na vakcinaciju mimo zakazanog termina.

Građani Srbije su pokazali veliko interesovanje za vakcinaciju. Do danas, 26. januara, vakcinisalo se ukupno 276.000 građana. Preko eUprave i kol centara prijavilo se do sada 635.952 ljudi.

Podsećamo vas da je Penzin izveštavao o kol centrima i prijavi preko eUprave.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da će od 26. januara moći da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije. Nakon prijave na portalu eUprave ili pozivom kontakt centra, termini i mesto vakcinacije će biti blagovremeno dodeljeni, javlja Tanjug.

Broj građana koji se nisu prijavili za vakcinaciju, a dolaze ispred punktova ili zdravstenih ustanova radi vakcinacije, svakoga dana se uvećava. Stvaraju se gužve i redovi građana koji nemaju zakazan termin. Ovo, svakako, nije u interesu javnog zdravlja.

Na osnovu toga, Vlada Srbije moli građane da poštuju procedure prijave i same vakcinacije i dolaze na vakcinaciju isključivo u terminu kada im je ona i zakazana. Svi građani će dobiti vakcinu u skladu sa planom prioritizacije.

Prijava se, kako smo naveli i u gorenavedenim vestima, vrši na adresi www.imunizacija.euprava.gov.rs odnosno telefonom putem kontakt centra na broj 0800 222 334. Moguće je prijaviti se svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

Poruka sa terminom vakcinacije

Kako su obavestili nadležni, svi građani stariji od 65 godina će danas, 26. januara, primiti poruku sa zakazanim terminom za vakcinaciju.

Nije bilo reči o mogućnosti izbora vakcine iako su mediji do skoro prenosili reči zvaničnika da je u Srbiji moguće birati jednu od tri uvezene vakcine protiv koronavirusa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će oni koji žele vakcinu ruske kompanije „Sputnjik V“, moći da je prime početkom sledeće nedelje. Nije, neđutim, eksplicitno rečeno da će i stariji od 65 kojima se danas javlja termin imati mogućnost izbora.

Vesić je naglasio da se, uprkos velikom interesovanju za vakcinaciju, moraju poštovati prioriteti, prenela je Beta.

Smatra da će, zbog otvaranja novih vakcionalnih punktova, sledeće nedelje moći da se vakciniše između 25.000 i 30.000 ljudi dnevno.

Fotografijafreepik.com