Početna Magazin Godine Istorija Kristofer Li, negativac na filmu, a u životu?

Kristofer Li, negativac na filmu, a u životu?

Kristofer Li, negativac na filmu, a u životu?

Manje je poznato da je glumac Kristofer Li pre i tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik specijalnih snaga Britanije – SAS.

Britanski glumac Kristofer Li (Christopher Lee) proslavio se ulogama negativaca u filmovima kao što su Drakula (1958), Čovek sa zlatnim pištoljem (1974) iz serijala o Džejms Bondu, a novije generacije znaju ga kao zlog čarobnjaka Sarumana u filmskoj epskoj trilogiji Gospodar prstenova (2001-2003).

Manje je poznato da je pre i tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik specijalnih snaga Britanije – SAS. U sličnoj ulozi, neposredno posle rata, bio je zadužen za traženje preostalih nacista u Evropi. O ranijem njegovom poslu pre glumačke karijere ne zna se mnogo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Piteru Džeksonu je na snimanju „Gospodara“ objasnio da čovek uboden u leđa ne vrišti jer su mu probijena pluća, a kada ga je jedan novinar u intervjuu upitao o karijeri iz mladosti Li je odgovorio kontrapitanjem: – Umeš li da čuvaš tajnu? – Da.
– E pa, umem i ja – odgovorio je Li lakonski.

Najzanimljivije u priči o Liju jeste odnos društva prema ljudima i jedinicama koje su obavljale ne baš uvek „čiste“ poslove u službi države. Ali, kao što je davno rečeno: istoriju pišu pobednici. U pisanju, neke stvari i prećute.