Početna Magazin Godine Istorija Kristofer Li, negativac na filmu, a u životu?

Kristofer Li, negativac na filmu, a u životu?

Kristofer Li, negativac na filmu, a u životu?

Manje je poznato da je glumac Kristofer Li pre i tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik specijalnih snaga Britanije – SAS.

Britanski glumac Kristofer Li (Christopher Lee) proslavio se ulogama negativaca u filmovima kao što su Drakula (1958), Čovek sa zlatnim pištoljem (1974) iz serijala o Džejms Bondu, a novije generacije znaju ga kao zlog čarobnjaka Sarumana u filmskoj epskoj trilogiji Gospodar prstenova (2001-2003).

Manje je poznato da je pre i tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik specijalnih snaga Britanije – SAS. U sličnoj ulozi, neposredno posle rata, bio je zadužen za traženje preostalih nacista u Evropi. O ranijem njegovom poslu pre glumačke karijere ne zna se mnogo.

Piteru Džeksonu je na snimanju „Gospodara“ objasnio da čovek uboden u leđa ne vrišti jer su mu probijena pluća, a kada ga je jedan novinar u intervjuu upitao o karijeri iz mladosti Li je odgovorio kontrapitanjem: – Umeš li da čuvaš tajnu? – Da.
– E pa, umem i ja – odgovorio je Li lakonski.

Najzanimljivije u priči o Liju jeste odnos društva prema ljudima i jedinicama koje su obavljale ne baš uvek „čiste“ poslove u službi države. Ali, kao što je davno rečeno: istoriju pišu pobednici. U pisanju, neke stvari i prećute.