Početna Magazin Godine Društvo Meril Strip finansira borbu protiv seksizma i ejdžizma u Holivudu

Meril Strip finansira borbu protiv seksizma i ejdžizma u Holivudu

Meril Strip finansira borbu protiv seksizma i ejdžizma u Holivudu

Mnogo žena u Holivudu izražava frustracije zbog manjka prilika za starije glumice, a čuvena oskarovka Meril Strip pokušava nešto da učini tim povodom – nagradiće najbolje scenariste, žene, starije od 40 godina…

Nije tajna, ali nije ni sasvim primetno da je ženama starijim od 40 godina teško da nađu uloge u filmovima najpoznatije produkcije u svetu.

Čak je poznati glumac Rasel Krou (Russell Crowe) skrenuo pažnju na ovaj problem svojih koleginica, ali napomenuo i da one same nerado prihvataju uloge u kojima glume žene svojih godina. Kao pozitivan primer istakao je – Meril Strip. Upitana za komentar na ovu izjavu, Meril je rekla:

– Slažem se sa njim. Dobro je živeti na mestu na kome se nalaziš.

Ona je rešila da popravi situaciju tako što svojim novcem finansira konkursne radionice za pisanje scenarija za žene pisce starije od 40 godina.

Ideja je da nešto može da se promeni u Holivudu tek kad se promeni razmišljanje „iza kamera“ – mesto gde dominiraju muškarci bele rase koji su najodgovorniji za trenutno stanje stvari, tj. za vladavinu seksizma i ejdžizma (na linku više o „ejdžizmu“ na Penzinu).

Prema jednom istraživanju, udeo žena u poslovima „iza kamera“ u filmskoj industriji poslednjih godina zapravo opada.

U Holivudu, žene čine svega sedam odsto direktora, 11 odsto pisaca, i 18 odsto urednika najvećih filmova od 1996. do 2013. godine.

Pored toga, ženske uloge činile su svega 15 odsto protagonista u filmovima, i 30 odsto likova koji su imali neku rečenicu u filmu u najvećih 100 filmova u pomenutom periodu.

Radionica neće imati za cilj da piše samo scenarije koji su fokusirani na žene. Ali, rezultat može biti, ne samo više uloga za glumice starije od 40 godina, već i način na koji su žene u srednjim godinama predstavljene na filmskom platnu.

Konkurs je učešće je otvoren od 1. maja do 1. juna 2015. godine, a imena osam najboljih biće objavljena 1. avgusta 2015. godine, piše Vanity Fair. Prijave se predaju putem sajta organizacije „Žene Njujorka na TV i filmu“ (NYWFT).