Od februara 2024. i australijske penzije

Državljani Srbije moći će da primaju i australijske penzije počev od februara 2024. godine. I obrnuto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaVita Vilcina za Unsplash

Nakon što je potpisan početkom 2023. godine, Sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti stupiće na snagu 1. februara 2024. godine. Nakon što je potpisan i Administrativni dogovor za primenu sporazuma državljani ove dve država moći će da ostvare pravo na penziju u drugoj državi potpisnici.

Ovaj sporazum je veoma značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji. Takođe je važan i za sve one koji trenutno žive i rade u Australiji, Njih je, prema procenama Ambasade Srbije u Kanberi, između 150.000 i 200.000. Primena Sporazuma će doprineti očuvanju njihovih prava u oblasti socijalne sigurnosti..

Ukoliko za ostvarivanje prava na penziju nije dovoljan navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice, ta država će uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici. Ovo se čini radi ispunjenja uslova za penziju. Visina penzija se određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Osim toga, građani moći će da pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, koriste i van njene teritorije. Transfer u državu prebivališta vršiće se bez umanjenja visine davanja.

To znači da će Australija, ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u toj zemlji vrati u Srbiju, isplaćivati penziju i dalje. Odnosno, vršiće se transfer penzije u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Ovim sporazumom će australijska strana dobiti osnov da transferiše penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju. To do sada nije bilo moguće.

Spisak država sa kojima Republika Srbija ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju možete naći ovde:

Izvor: Nova