Srbija – Kanada: Stupa na snagu Sporazum o socijalnoj sigurnosti

Kanadska vlada je objavila da je stupio na snagu Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Kanade i Srbije.

Prava na penziju i druge oblike socijalne sigurnosti, na osnovu tog sporazuma, moći će da ostvaruju građani srpskog porekla koji žive i rade ili su radili u Kanadi, kao i Kanađani koji su radili ili rade u Srbiji.

Kanadski ministar za rad i socijalni razvoj Džejson Keni ističe u svom saopštenju da će sporazum omogućiti Kanadi i Srbiji da usklađuju penzije i doprinose za ljude koji žive i rade u obe zemlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sporazumom će biti usklađeno ostvarivanje prava na kanadski Program za sigurnost starijih (Old Age Security) i kanadski penzijski plan (Canada Pension Plan) sa sličnim penzijskim programima u Srbiji.

Na osnovu pripadnosti korisnika sistemima u obe zemlje, sporazumom će biti omogućeno ostvarivanje penzijskih prava i prava na Program za sigurnost starijih, invalidnost i preživljavanje.

Sporazum omogućava i sabiranje perioda osiguranja navršenih u obe države radi ostvarivanja prava na penziju i druga davanja, a daje i mogućnost da se korisniku koji je penzijska prava ostvario u Kanadi, a zatim se preselio u Srbiju,, kanadska penzija isplaćuje i u Srbiji.

Svaki sadašnji ili budući penzioner iz Srbije i Kanade moći će da prima srazmeran deo penzije ostvarene u obe zemlje, odnosno da prima penziju srazmernu doprinosima koje je u tim zemljama uplaćivao, prenosi E-kapija.

Ovaj sporazum pokazuje kontinuirani duh partnerstva i saradnje između dve zemlje i prepoznaje vredan doprinos Kanađana srpskog porekla jačanju Kanade„, rekao je kanadski ministar.

Sporazum dve zemlje o socijalnoj sigurnosti potpisan je aprila prošle godine u Beogradu. Tada je naglašeno da će Sporazumom biti regulisana prava korisnika penzija u obe zemlje, kao i ona za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

U trenutku prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o socijalnoj sigurnosti sa Kanadom Srbija je slične sporazume primenjivala sa 27 zemalja, a Kanada je takve sporazume imala sa 57 država od kojih su 53 već primenjivana.