Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Azerbejdžanom

Republika Srbija potpisala je međunarodni sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Azerbejdžanom. Građani Srbije i Azerbejdžana, zahvaljujući ovom sporazumu, imaće ista prava iz oblasti socijalnog osiguranja na teritoriji obe države.

Međunarodni sporazum o socijalnoj sigurnosti između Srbije i Azerbejdžana potpisan je 7. aprila 2022. godine. Sporazum su potpisali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić i ministar rada i socijalne zaštite stanovništva Azerbejdžana Sahil Babajev. Ovo je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako je rekla ministarka Kisić, potpisivanje tog sporazuma još je jedan dokaz izuzetne saradnje i unapređenja već tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Azerbejdžana.

„Građani Srbije i Azerbejdžana biće izjednačeni u korišćenju prava iz socijalnog osiguranja, kako na teritoriji zemlje rada, tako i na teritoriji zemlje porekla“, kazala je Kisić.

Sporazumom je, kako je objasnila ministarka, uveden i princip sabiranja staža osiguranja. Staž osiguranja se sabira ukoliko staž navršen na teritoriji jedne države nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju. Ovo je, naglasila je ministarka, veoma značajno za građane obe zemlje.

Babajev je zahvalio Vladi Srbije na dosadašnjoj izuzetnoj saradnji. Naglasio je da se nada da će građani obe zemlje iskoristiti sve prednosti koje će dobiti Sporazumom o socijalnoj sigurnosti.

Babajev je izrazio i svoje uverenje da će se prijateljski odnosi Srbije i Azerbejdžana dodatno unaprediti razmenom iskustava u ovoj oblasti.

Izvor: RTV
Fotografija: Bilal41 sa Pixabay