Spontano crtanje – Kutija sa bojicama kao terapeutsko sredstvo

Crtanje leči dušu omogućavajući nam da učimo o njoj i od nje. Svako može da crta. Šta je spontano crtanje?
Dr Berni Sigel daje primer jednostavne vežbe koju svako može da primeni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ilustracija: Branko Jovanović; „Selo sakriveno u plavom oku“

Čuda se svakodnevno dešavaju u svim oblastima naših života. Stvaranje je čudo. Život je čudo. Mislim, međutim, iz ličnog iskustva, da čuda zahtevaju određeni skup uslova da bi se desila. Rekao bih da se ti uslovi u osnovi sastoje iz pronalaženja osećaja ravnoteže i unutrašnjeg mira u životu.

Dve oblasti u kojima sam video da se čuda događaju, kako u mom privatnom životu, tako i u mojoj lekarskoj praksi, jesu oblasti snova i crtanja. Simboli i slike su univerzalni jezik stvaranja.

Ja sam bio nevernik sve dok nisam nacrtao neke crteže za Elizabet Kibler-Ros* i bio zapanjen onim što su oni otkrili o mom životu. Snovi i crteži mogu da otkriju psihičke i somatske podatke o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jer se nesvesno pripremamo za budućnost.

Podeliću sa vama neke ideje i vežbe kako biste mogli da koristite crteže kao oruđe koje će vam pomoći da stvarate čuda u svom životu.

Postavite sebi prava pitanja

Prava pitanja koja moramo postaviti sebi jesu:

 • Kako nevidljivo postaje vidljivo?
 • Koji je jezik stvaranja i duše?
 • Kako medijumi komuniciraju sa životinjama, osobama koje su daleko i mrtvima?
 • Šta se vidi kada imamo iskustvo bliske smrti i napustimo telo?
 • Kako se skup ćelija obraća svesnom umu u vezi sa tim šta mu je potrebno i kakvog je zdravlja?
 • Kako znamo kakve planove za budućnost pravi naše nesvesno?

Pošto skinemo prekrivač sa našeg nesvesnog, njegova mudrost i znanje mogu da nas povedu. To nam omogućava da zaronimo u sopstvo korišćenjem slika i crteža. Viđao sam čudesne ishode korišćenja ovih načina komunikacije sa svim delovima našeg sopstva i sa svemirom.

Umesto da odbacim ovu vrstu iskustva ili da je ne prihvatim zato što ne mogu da je objasnim ili da je shvatim, ja, kao astronomi i kvantni fizičari, nastojim da istražim nevidljivo i da sa njim komuniciram jezikom stvaranja.

Kutija bojica kao terapeutsko oruđe

Kao hirurg, ja nisam bio svestan mnogobrojnih načina primene spontanog i planiranog crtanja. Uvek sam bi umetnik i vizuelna osoba.

Godine 1977, prisustvovao sam radionici koju je vodio dr Karl Simonton*, a 1979. godine radionici koju je vodila dr Elizabet Kibler-Ros. Ova prva radionica je dovela do mog prvog iskustva sa vođenim slikama, a ova potonja do spontanog crtanja. Obe su dovele do neverovatnih uvida i podataka o mom životu, te sam postao vernik i vratio se svojoj lekarskoj praksi u kojoj je kutija sa bojicama postala jedno od terapeutskih oruđa.

Počeo sam da molim pacijente i njihove porodice da crtaju i da mi govore o svojim snovima kako bi nam to pomoglo da donesemo odluke o terapiji zasnovane ne samo na intelektu već i na unutrašnjim saznanjima, kao i da pomogne kod porodičnih odnosa i psiholoških problema. Bio sam zapanjen onim što sam naučio.

Greg Furt, autor knjige The Secret World of Drawings (Tajni svet crteža), i Suzan Bah, autorka knjige Life Paints Its Own Span (Život slika sopstveni tok), oboje jungovski terapeuti, takođe su mi dali smernice. Saznao sam da postoje mnoge odrasle osobe koje se plaše da crtaju jer osećaju da nisu umetnici i da bi mogli dobiti lošu ocenu iz likovnog.

Deca se ne plaše toga; ona nisu sputana ili obuzeta sobom. Tako da je potrebno da odrasli budu izuzetne osobe kako bi bili voljni da podele svoje crteže i da žele da uče iz svoje unutrašnje mudrosti ili intuicije, kao iz intelekta.

Jezik unutrašnjeg saznanja

Unutrašnje saznanje govori snažnim jezikom i može se koristiti kao prevencija, način lečenja, način uspostavljanja dijagnoze i/ili prognoze bolesti ili emotivnog problema, kao i za donošenje odluka, kao što su izbor fakulteta, supružnika, odluke da li da se prihvati hemoterapija i koju namirnicu organizam treba.

Veoma često, strahovi koje osoba ima mogu da se oslikaju u crtežu – što deluje terapeutski, a sukob između intelekta i intuicije rešava se u korist pacijenta. Putem crteža možemo da naučimo i otkrijemo šta je u nama i čime raspolažemo.

Crtanje je otvorilo moj um i povelo me ka otkrivanju znanja na način koji mi ranije nije bio poznat. Sada sebe smatram jungovskim hirurgom i koristim crteže u svojim terapijskim grupama i na mom sajtu kako bih pomogao ljudima da upravljaju svojim životima i procesom donošenja odluka.

Simboli takođe otvaraju vrata nečemu što je veće od bilo čije pojedinačne mudrosti. Oni nas povezuju sa našim unutrašnjim saznanjem, stvaralačkim instinktom, zakonitošću i veza su kreativnim stvaraocem u nama.

Ova komunikacija može da se odvija bilo gde na ovoj planeti, sa bilo kim, jer simboli predstavljaju univerzalni jezik, podjednako univerzalan kao što su i naši mitovi. Oni mogu da proizvedu čuda i zahtevaju minimalna sredstva – bojice i papir.

U nastavku je data vežba sa kojom možete da eksperimentišete i da vidite koja će se čuda pojaviti u vašem životu

Vežba čudesnog crtanja

Prvo, obezbedite bojice u svim duginim bojama i uz to crnu, belu i braon bojicu jer svaka boja ima svoje značenje. Onda nabavite beli papir za crtanje. Neću vam govoriti o tome šta boje znače niti šta različite oblasti na crtežu znače u smislu vremena, jer ne želim da razmišljate o tome dok stvarate. Ovo treba da bude spontano crtanje.

Takođe, nakon što završite, predlažem vam da odložite crtež na dan-dva pre nego što probate da ga interpretirate. U tom trenutku, vaše nesvesno vam više neće sakrivati značaj onoga što ste nacrtali, i moći ćete da učite iz simbola.

Evo nekih opcija koje možete da razmotrite i primenite u zavisnosti od vašeg života ili situacije u kojoj se nalazite. Nije reč o vašoj umetničkoj veštini, već o tome šta vaše nesvesno želi da vam poruči. Zato nemojte tražiti od dece ili unuka da crtaju za vas.

 1. Postavite papir vertikalno i nacrtajte sebe. Za sve druge crteže, papir držite horizontalno. Možete takođe nacrtati poseban crtež sebe na poslu.
 2. Nacrtajte svoj dom i porodicu i budite dovoljno hrabri da i od svoje dece i/ili unuka zatražite to isto.
 3. Nacrtajte prizor na otvorenom stvoren iz vaše mašte
 4. Nacrtajte sliku bilo kog izbora o kome razmišljate, bilo da se radi o tome gde biste da živite, koji posao da prihvatite, s kim da se venčate, da li da idete u pprevremenu penziju ili bilo šta drugo što vam je na umu.
 5. Ako ste bolesni, možete da nacrtate sebe, svoju bolest, svoje lečenje i vaša bela krvna zrnca kako uništavaju bolest.
 6. Nacrtajte nešto čemu se nadate i šta želite za sebe ili za nekog drugog.

Kada završite, i kada je prošao dan ili dva, ponovo pogledajte svoje crteže i zamolite svoju porodicu da vam se priključi ako nemate problema sa slušanjem komentara. Razmislite o mnogobrojnim aspektima crteža koji je vaša sopstvena predstava, baš kao što su to i vaši snovi.


Bernard Sigel je penzionisani dečiji hirurg poznat u javnosti kao jedan od prvih lekara koji je pisao o odnosu između pacijenta i procesa lečenja. Autor je nekoliko knjiga, na osnovu kojih je snimljeno i nekoliko dokumentarnih filmova.


*Elizabet Kibler-Ros (1926-2004) bila je švajcarski psihijatar koja je rad nastavila u SAD. Ona je pionir u psihološkom istraživanju vezanom za smrt, bol za preminulim i za proces tugovanja. Najpoznatija je njena knjiga „O smrti i umiranju“.

*Karl Simonton (1942-2009) specijalista radiologije i onkologije, jedan od pionira psihoonkologije.

Predlažemo za dalje čitanje tekstove: