Početna Magazin Godine Pismo Kurta Vonegata

Pismo Kurta Vonegata

Kurt Vonegat je jedini odgovorio srednjoškolcima koji su imali za zadatak da pišu poznatim piscima. Koliko god da je čoveku godina, to jezgrovito pismo je vredno čitanja. 

Godine 2006. jedna profesorka engleskog u jednoj srednjoj školi u američkoj saveznoj državi Njujork tražila je od svojih učenika da napišu pismo nekom poznatom piscu. Trebalo je da pišu o njegovom radu i da traže savet.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jedan pisac je odgovorio na pismo učenika – Kurt Vonegat. Evo šta je napisao:

„Draga Ksavijer srednja školo, gospođo Lokvud i gospodo Perin, Mekfili, Baten, Maurer i Konđusta:

Zahvaljujem vam na vašim prijateljskim pismima. Stvarno znate kako da razveselite stvarno starog matorca (84) u njegovim godinama na zalasku. Više se ne pojavljujem u javnosti zato što sada izgledam kao iguana.

Ono što imam da vam kažem, sem toga, neće biti dugo, dakle: Bavite se bilo kojom umetnošću, muzikom, pevanjem, igranjem, glumom, crtanjem, slikanjem, vajanjem, poezijom, romanima, esejima, reportažama, nije bitno koliko dobro ili loše, ne da biste imali više novca ili slave, već da biste doživeli postajanje, da biste saznali šta je u vama, da bi vaša duša rasla.

Najozbiljnije! Hoću da kažem, počevši od ovog trenutka, bavite se umetnošću i bavite se njom do kraja vaših života. Nacrtajte smešnu ili lepu sliku gospođe Lokvud i dajte je njoj. Plešite do kuće posle škole, i pevajte ispod tuša i pevajte, pevajte. Nacrtajte lice na svom krompir-pireu. Pretvarajte se da ste grof Drakula.

Evo zadatka za večeras, nadam se da će vas gospođa Lokvud oboriti na ispitu ako ga ne uradite: Napišite pesmu od šest stihova, o bilo čemu, ali rimovanu. Nema poštenog tenisa bez mreže.

Napišite je što bolje možete. Ali nemojte nikome reći šta radite. Nemojte je pokazati ili je izrecitovati ikome, čak ni devojci ni roditeljima ni bilo kome, ni gospođi Lokvud. Ok?

Pocepajte je u malecke delove i bacite ih u neke daleko postavljene kontejnere. Saznaćete da ste već bili veličanstveno nagrađeni za svoju pesmu. Iskusili ste nastajanje, naučili mnogo više o tome šta je u vama i učinili ste da vaša duša poraste.

Bog vas sve blagoslovio!

Kurt Vonegat“

Na slici možete videti kako izgleda potpis Kurta Vonegata