Vlasta Velisavljević u Aleji zaslužnih građana

Vlasta Velisavljević, velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Vlasta Velisavljević je preminuo u 95. godini od posledica koronavirusa.

Na predlog Udruženja dramskih umetnika Srbije, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda odobrio je da Vlasta Velisavljević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Gradonačelnik je rekao, prenosi N1, da je Grad Beograd napustio veliki čovek. Glavni grad Srbije će mu se, poručio je Radoičić, odužiti onako kako on to zaslužuje.

Vlasta Velisavljević preminuo je 24. marta od posledica koronavirusa u 95. godini.

Vlasta Velisavljević, legenda

Vlasta Velisavljević je rođen 28. jula 1926. godine u Beogradu. Prvi put je nastupio sa dvanaest godina u „Rodinom pozorištu“ Gite Predić, ćerke Branislava Nušića, piše N1.

Tokom Drugog svetskog rata, uhapšen je i deportovan u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj. Uspeo je da pobegne. Vratio se u Beograd gde je i dočekao oslobođenje. Tada je ponovo uhapšen pošto je pokušao da prebegne u SAD. Bio je zatvoren na Adi Ciganliji.

Pozorišnu akademiju u Beogradu upisuje 1948. godine u prvoj generaciji studenata. Već tokom studija, 1950. godine, počinje da nastupa na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U vreme Informbiroa, 1950. godine, uhapšen je i sproveden na Banjicu a potom na Goli otok Na Golom otoku je proveo tri godine. Rehabilitovan je 1953. godine. Ipak, nijedno pozorište u Beogradu nije htelo da ga angažuje. Tako odlazi u Mostar, i kasnije u Tuzlu. U Beograd se vraća 1961. godine i počinje da igra u tadašnjem Savremenom pozorištu (Beogradskom dramskom pozorištu).

Bojan Stupica mu je 1969. godine ponudio da uđe u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U JDP-u je ostao do penzije 1993. godine. Prvu ulogu ostvario je u predstavi „Kad su cvetale tikve“. Od 1971. do 2014. godine igrao je u Fejdoovoj „Bubi u uhu“, najdugovečnijoj predstavi ovog teatra.

Nastupao je u svim beogradskim pozorištima. Poslednju premijeru je imao 2016. godine u Šekspirovom „Hamletu“ u režiji Aleksandra Popovskog. Poslednji put je stao na scenu 12. februara 2020. godine kada je odigrao Molijerovog „Uobraženog bolesnika“ čiju režiju je potpisao Jagoš Marković.

Bio je omiljen među kolegama.

Ostvario je i preko pedeset uloga na filmu. Prvi put je glumio u filmu „Noći i jutra“ iz 1959. godine. Poslednji film u kome je igrao „Pored tebe“ još uvek je u fazi postprodukcije. U televizijskim filmovima, dramama i serijama odigrao je blizu 150 uloga.

Dobitnik je mnogih nagrada. Godine 2017. dobio je i Sretenjski orden za zasluge koji se dodeljuje povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Fotografija: Arhiva JDP
Vlasta Velisavljević i Nebojša Glogovac u predstavi „Sumnjivo lice“