Početna Magazin Godine Na Zvezdari su u toku Dani seniora 2015.

Na Zvezdari su u toku Dani seniora 2015.

Na Zvezdari su u toku Dani seniora 2015.

Pod sloganom „Aktiviraj se!“ u ponedeljak, 21. septembra, počela je tradicionalna manifestacija „Dani seniora na Zvezdari“ u organizaciji Volonterskog servisa Zvezdare pod pokroviteljstvom Opštine.

Prvi dan manifestacije obeležila su dva događaja: Stručni skup na temu „Aktivacija i aktivizam seniora u Beogradu – potrebe i mogućnosti“ u Biblioteci „Vuk Karadžić“ dok je, na platou ispred Opštine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, razgovorom uz šoljicu kafe, sa prolaznicima započela kampanja predstavljanja mreže za pomoć porodicama sa dementnim članom.

Otvarajući stručni skup na temu „Aktivacija i aktivizam seniora u Beogradu – potrebe i mogućnosti“, Radmila Urošević, pomoćnica šefa opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti i koordinatorka rada Volonterskog servisa Zvezdara, zahvalila je prisutnima na podršci koju učešćem na skupu daju Volonterskom servisu GO Zvezdara i njegovom petogodišnjem radu. Ona je istakla da se svih pet godina Volonterski servis bavi pružanjem pomoći najstarijim sugrađanima u svakodnevnom životu i da će tako nastaviti i dalje.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, rekla je da je važno pružiti podršku manifestaciji „Dani seniora na Zvezdari“, jer su najstariji sugrađani često diskriminisani po raznim osnovama i da svi imamo obavezu da radimo na prevenciji negativnih pojava kako bi stariji sugrađani bili ravnopravno uključeni u sve društvene tokove. Ona je rekla da su ovakvi događaji važni zbog saznanja o dobrim praksama, kao i zbog razmene iskustava u vezi sa pitanjima koja su vezana za najstariju populaciju građana.

Na skupu je promovisana Mreža podrške dementnim pojedincima i njihovim porodicama kao program pomoći i podrške ovim porodicama koje su nosioci dugotrajne nege i brige za svoje dementne članove.

Na trgu ispred GO Zvezdara članovi Mreže su bili dostupni građanima za informacije, skrining koji otkriva početne znake demencije, druženje i darivanje na štandu Gerontološkog centra Beograd i Volonterskog servisa Zvezdare.

U utorak, 22. septembra na programu Manifestacije su:

  • 11.00 – 11.30 časova – Otvaranje izložbe plakata „Poruči i primi poruku“, Galerija Miljković, Bulevar kralja Aleksandra 298
    Sadržaj samih plakata ispisali su učesnici na različitim radionicama, druženjima i edukacijama Volonterskog servisa na temu: kako život u starosti može biti dostojanstven i human i šta možemo mi sami da učinimo da nam život u trećem dobu bude lep, zadovoljan i inspirativan. Na plakatima su poruke seniora i najmlađih sugrađana. Pored toga što mogu da usvoje neku od lepih poruka, posetioci mogu svoje poruke da upišu u knjizi utisaka.
  • 12.00 – 12.30 časova – Otvaranje izložbe radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu „Dnevni centri i klubovi za seniore“, Sala za venčanja, Ćirila i Metodija 2
    Izložbu će otvoriti Živojin Stjepić iz Privredne komore Beograda.
  • 12.30 – 13.30 časova – Predavanje prof. doc. Arhitektonskog fakulteta Miloša Komlenića, Sala za venčanja, Ćirila i Metodija 2
    Edukacija je namenjena svima zainteresovanima za ovu oblast – profesionalce projektante prostora, kao i stručnjake iz oblasti brige za starije, ali i nezaposlene pojedince koje u ovoj oblasti mogu naći ideje za svoje biznis planove.