Dan mladosti u Muzeju Jugoslavije

Evo šta za Dan mladosti, nekadašnji jugoslovenski praznik, i u danima nakon njega možete da očekujete u Muzeju Jugoslavije.

Kao osvrt, iz različitih perspektiva, na Dan mladosti, Muzej priprema program za 25. maj. Ulaz će biti slobodan, kao i svake godine na ovaj dan. Muzej Jugoslavije je otvoren od 10 do 21 časa.

Posetioce očekuju jednako edukativni i zabavni sadržaji, počevši od otvaranja nove postavke u Kući cveća, dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, do već prepoznatljivog matinea, koji publici predstavlja izvođače regionalne muzičke scene.

Pored stalne postavke, svi zainteresovani će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji sinhrono razvijala nakon smrti Josipa Broza Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući. Upravo ukrštanjem ta tri nivoa ova postavka doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa koje nam je ostalo. Autor postavke je Tatomir Toroman. Vizuelni identitet, grafički dizajn i prostorno rešenje delo je Andreja Mirića.

U 16 časova počinje radionica „Kada skulpture ožive“ namenjena deci uzrasta od pet do deset godina. Dvadeset skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika, koje se nalaze u muzejskom parku, oživeće uz priče kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Najmlađi posetioci će, kroz zanimljivu igru, moći da saznaju o umetnosti, istoriji i prirodi, kao i da provedu vreme u jednom nesvakidašnjem ambijentu. Broj učesnika i učesnica je ograničen. Prijava je obavezna.

Program se završava matine žurkom u Parku skulptura, koja počinje u 17 časova. Nakon obilaska aktuelnih postavki, publika će moći da sluša jugoslovenske obrade svetskih hitova koje će miksovati crnogorski di-džej Peđa Radović. Za ovu priliku pripremio je razne žanrove – od šlagera, do eksperimentalne muzike i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB-a.

Izvor i fotografija: Muzej Jugoslavije