Snežana (Zemun): Izvrnuto starosno doba pozitivno napred gleda

Priča sa V konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“ u kategoriji „Najbolja ženska putopisna priča“.

Gledano očima mladosti, sve lepše deluje (nevinije i bezazlenije). Pritom, i zaljubljenim očima, prijemčivije srcu je. Odbaciš delove kojih ne bi da se setiš, kad vreme prođe, i ploviš zadovoljno na ćilimu što lebdi pod oblacima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Koji god da je dan u nedelji, tebi je praznik. Baš tako. Prigrliš svoje misli uobličavajući ih svim što ti se događa, svim što ti se na putu interesantno, za nezaborav, nađe. Zaposliš sva raspoloživa čula i predaješ se svojoj upornosti kojom te novonastali dani uče.

Ne, nije ti svejedno. Naprotiv, uživaš u spoznajama. Užitak novina koje ti se u život upliću je neizmerno blago koje će se zadržati dugo u sefu sećanja. Tebi je na semaforu, za podvige, upaljeno isključivo zeleno svetlo. Tako i zračiš.

Naprosto svetliš poput već dugo upaljene sijalice koja se užarila. Nadarena za putovanja, brža si od postojećih prevoznih sredstava. Zajapurena od sreće otkrivanja, hitaš napred ne osvrćući se. Ne brojiš mesece, ni godine. Očekuješ ih mnogo više ispred sebe. Živiš trenutak. Živiš situaciju.

Žao ti je i da trepneš da nešto ne propustiš. Skupljaš utiske. Možda ih jednom poslažeš, možda poželiš da ih porediš sa drugima.

Boje zadržavaš ispod kapaka. Tu su i pokreti, pogledi, konture… Da ne poveruješ šta u očne duplje ume da stane. I kao neka Pepeljuga u jednom danu, ti si bogata princeza u drugom. Iz jedne zemlje koju u svetu mešaju sa par drugih, krećeš na put bez specijalnih priprema.

Pakuješ tek najneophodnije da te težina prtljaga ne opterećuje. Za avanturu u najavi, sputavanju nema mesta. Ako šta i nestane, izgubljeno te neće ražalostiti. Sve što je materijalno, nadoknadivo je. Još kako. Lepo, krenuste. Vijuge moždane otključavaju se da prime nove podsticaje.

Da li je dovoljno da gledate levo ili ćete glavu okretati i desno? Da li ćete vijugavim putevima, ili trasiranim, isključivo pravim? Hoće li vas intrigirati i ono ispod, i ono iznad? Hoćete li zagrebati, zagrabiti, zapevati?

Ne planirate veliki broj detalja unapred. Pa, kako bude. Ako se previše ne nadate, manje ćete se razočaravati. Tema vašeg bivstvovanja je trenutno baš taj put na koji ste se zaputili. A sutra, ko zna.

***

U Ujedinjenom ste Kraljevstvu. Dvadeseti je vek. Druga polovina. Znate ko vlada. Nešto ste od istorijskih činjenica zemlje u koju ste došli apsolvirali površno ranije. Sada je prilika da se na licu mesta uverite.

Nakon što ste se u šetnji upoznali sa centralnim ulicama Londona, obišli sva viđenija mesta, koja su vam preporučili, osim Big Bena posetili i muzej voštanih figura Madam Tiso, Vestminstersku opatiju, Trafalgar skver, propratili smenu garde, peli se visoko pod kupolu, uskim stepenicama katedrale Svetog Petra, odslušali koncert ozbiljne muzike u Hajd parku, propratili postavku u Muzeju savremene umetnosti, vozili se podzemnom železnicom i čuvenim taksijem, duplim crvenim autobusom i turističkom lađom prošli Temzom pored Globa… Bilo je vreme da se uputite u kraljevske dvore.

Vindzor (Vindsor) iznutra, delimično, Hempton Kort (Hampton Court) zelenilo i cvetne leje, koji vas ne ostavljaju ravnodušnim, ostaju za vama. Zapljuskuju vas talasi na trajektnoj lebdelici sa vazdušnim jastucima ispod vas na putu za ostrvo Vajt, najveće englesko ostrvo.

Kosa vam vijori, pod udarima vetra, uspevate da se uslikate u šarenoj letnjoj haljini za uspomenu dok ne pristanete u luku, turističku meku. Jedni dolaze na koncerte, drugi obilaze nekadašnju letnju rezidenciju najslavnije britanske kraljice Viktorije, Ozborn.

***

Do ulaza u impresivno zdanje stižete prateći pločnik uređenog vrta iz koga će izdanci grmolike zimzelene mirte belih cvetova zapaćene u Viktorijino doba, još 1845. godine tradicionalno završiti u venčanom buketu -bidermajeru neveste mlađeg unuka kraljice Elizabete II kao i mnogih drugih ranijih mladi iz kraljevske porodice jer simbolizuju nevinost, čistotu, ljubav, posebnu izabranost, razboritost…

Gaje se radi estetskog ugođaja, a ko još pride želi da poveruje u istinitost pripisivane simbolike ne mora da je odbacuje a priori. Kad se nađete na mestu gde je jedna jaka osoba dala pečat i ime vremenu, nije vam svejedno.

Prvi britanski suveren ikad fotografisan! Prolazite pored kreveta ogromnih razmera u kome je sićušna spavala. Uključujete detektivsko oko sadašnjosti koja objedinjuje prošlo vreme sa budućim. Stigli ste sa nekoliko naučenih predrasuda o ličnosti.

Ostavite ih već na moćnim stepenicama. Ostaviće vas one same kako budete iz prostorije u prostoriju hodili. I, ne upoređujte. Zamak Crveni Kamen u Slovačkoj, koji važi za najlepši dvorac u Malim Karpatima, kroz koji ste prošli sa navučenim zaštitnicima na obući, ili bilo šta drugo slično iz ranijeg života, ostavite po strani.

Utisci će se neminovno množiti. Ono što će vama biti upečatljivo, drugima neće. Čvrsto stisnite ruku do vaše i pustite je neka vas vodi. Ako tako ne uradite, možda se pokajete jednog dana u budućnosti. Možda vam zafali vaš vodiš kroz vremeplov.

***

Iz jugoistočnog regiona Engleske imaćete samo lepu uspomenu na izlet koji vas je oplemenio arhitekturom, bojama, saznanjem. Jednom atrakcija, za vas – uvek atrakcija. Daće vam krila za planiranje nekog drugog putovanja. Tek što prepričate doživljeno svojoj najbližoj okolini, jedva ćete čekati da ponovo pakujete kofere.

Ako ste se pobrinuli za to ko će vam ih poneti, tim pre. Menjačnica ima na svakom koraku. Upamćene slike sa zidova kraljevskog zdanja zamenite nekim drugim pred očima. Korisno je.

Iz raja jednog unikatnog vrta pređite u drugi. Jednom je to Longleat House, drugi put bristolski zoološki vrt, Cheddar Caves, Bornemoth plaža, grad Poole, a može biti i Southampton ledena dvorana u kojoj služe najbolju gustu vruću čokoladu, jedno od čuda Stone Henge, Chichester sa starom katedralom, Crawley, Farnham, Andover, Bath, Burton, Christchurch, Swansea…

Bez izuzetka, sve turističke destinacije koje prokrstarite obogatiće vas trajno. Mene jesu. Potvrđujem. A podsete malo i na Borinu „žal za mlados’ „. Ne mari.

Snežana Marko-Musinov, 61 godina
Sekretar laboratorije u Institutu „Zemun polje“, Zemun
Fotografija: Vestminsterska Palata, Adam Derewecki za Pixabay


Šta je Draganova nagrada i zašto su ove priče i pesme, evo već petu godinu zaredom, sastavni deo Penzina: Draganova nagrada 2019.

Knjigu u PDF-u sa nagrađenim i pohvaljenim radovima sa konkursa Draganova nagrada 2019, u izdanju UG Snaga prijateljstva – Amity, možete naći ovde: „Putujući spomenar„.