Janković: Inicijativa da trgovine ne rade nedeljom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zatražila je da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, uputila je Ministarstvu trgovine Srbije inicijativu za dopunu Zakona o trgovini. U inicijativi se traži da se zakonom propiše pravilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema Zakonu o radu, nedeljni odmor se u Srbiji koristi nedeljom. Međutim, predviđeno je da poslodavac može da odredi drugi dan za to ako to zahtevaju priroda posla i organizacija rada.

Najveći broj zaposlenih koji rade nedeljom su iz sektora trgovine, napominje poverenica. U tom sektoru je ukupno 200.000 zaposlenih, od čega su više od 70 odsto žene. Pošto gotovo sve trgovine rade nedeljom, a zaposleni slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje, to stvara teškoće i s čuvanjem dece jer vrtići ne rade vikendom.

To se mora imati u vidu i zato jer u Srbiji već decenijama demografska situacija nepovoljna, ukazala je ona.

Konvencijom Međunarodne organizacije rada propisano je da se razdoblje nedeljnog odmora mora, kad god je to moguće, podudarati s danom u nedelji koji je po tradiciji ili običajima zemlje dan odmora.

„Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza“, ukazala je poverenica.

Inicijativa poverenice je došla na zahtev Samostalnog sindikata trgovine Srbije, uz podršku Saveza samostalnih sindikata Srbije, da se zabrani rad u trgovini nedeljom i državnim praznicima.

Izvor: N1