Slabost nakon hemoterapije verovatnija usled upala i – samoće?

Slabost je ozbiljno zdravstveno stanje. Kod određenog broja pacijenata se javlja nakon hemoterapije. Novoobjavljeno istraživanje sugeriše da je slabost nakon hemoterapije verovatnija usled upala. Takođe, češće se javlja kod osoba koje nisu u braku ili stabilnoj vezi.

Prema rezultatima novog istraživanja, kod žena sa rakom dojke slabost je povezana sa nivoom upale. Naučnici su zaključili da prisustvo većeg zapaljenja pre hemoterapije može predskazati slabost nakon završetka hemoterapije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Slabost – koju karakterišu nemoć, umor, gubitak težine i spor hod – povezujemo sa rakom i njegovim lečenjem. Naučnici proučavaju činioce koji dovode do slabosti i načine na koje bismo mogli da sprečimo njenu pojavu.

Slabost može uticati na kvalitet života i na to kako osoba, bez obzira na doba starosti, podnosi bolest.

„Naši nalazi potvrđuju da bi onkolozi trebalo da uzmu u obzir upale i slabost kod svojih pacijenata i da možda prilagode lečenje, naročito starijih osoba, kako bi se izbegli nepotrebni rizici toksičnosti hemoterapije“, kaže vodeća autorka istraživanja Nikeša Gimor iz Medicinskog centra Univerziteta Ročester. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Breast Cancer Research“ (Istraživanje tumora dojke).

Jedan od zaključaka istraživanja je da kada pokazatelji upale nastave da rastu tokom hemoterapije, veća je verovatnoća da će se nakon hemoterapije pojaviti slabost kao problem.

Buduća istraživanja trebalo bi da se fokusiraju na to da li je moguće smanjiti upalne procese pre početka lečenja kako bi se smanjila mogućnost pojave slabosti.

Prosečna starost žena u istraživanju bila je 53 godine. To je podatak koji sugeriše da se slabost može pojaviti i kod mlađih pacijenata, napominju autori istraživanja.

Podrška je važna

Nikeša Gilmor navodi još jedno zanimljivo zapažanje iz ovog istraživanja. Žene koje su bile udate ili su u dugotrajnoj, stabilnoj vezi izgleda da su u manjoj opasnosti od pojave slabosti.

Ovo zapažanje se poklapa sa nalazima drugih istraživanja koji sugerišu da oboleli od kancera koji su u braku ili u dugotrajnoj vezi žive duže. Nikeša Gilmor i njene kolege pretpostavljaju da je razlog tome taj što ove osobe imaju bolju podršku okoline.

Izvor: University of Rochester
FotografijaAngiola Harry sa Unsplash

Ako ne znate, važno je da saznate:

Zanimljiva otkrića: