Početna Magazin Godine Rizik od raka dojke povezan sa bolestima desni

Rizik od raka dojke povezan sa bolestima desni

Rizik od raka dojke povezan sa bolestima desni

Žene koje pate od paradentoze imaju veći rizik od raka dojke, pogotovo ako puše ili su nedavno ostavile cigarete.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Projekat Ožiljak

Žene koje pate od paradentoze imaju veći rizik od raka dojke, pogotovo ako puše ili su nedavno ostavile cigarete. Ovo je zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

„Primetili smo vezu između paradentoze i hroničnih bolesti, uključujući i moždani i srčani udar. Pretpostavili smo da bi paradentoza mogla takođe biti povezana i sa rakom dojke“, kaže Džo Frojdenhajm, profesorka na Univerzitetu u Bafalu, SAD.

„Pomislili smo da paradontalne bakterije – bilo one same, bilo upala koja je sastavni deo paradentoze, utiču na druge delove tela uključujući i tkivo dojki. Znamo da postoje bakterije u tkivu dojki i da postoje bakterije u majčinom mleku. Žene koje su patile od paradentoze imale su malo uvećan rizik od raka dojke“, kaže prof. Frojdenhajm.

Naučnici su pregledali podatke više od 73.000 žena u postmenopauzi koje su bile učesnice dugoročnog istraživanja koje je počelo još 1991. godine, a koje je finansirala američka vlada.

Među ženama koje su pušile ili koje su ostavile pušenje u prethodnih 20 godina, one koje su imale paradentozu imale su za 36 odsto veći rizik od raka dojke.

Prethodno, sprovedene su samo tri male studije koje su ispitivale vezu između parodontopatije i raka dojke, i sve tri su pokazale statistički beznačajan porast rizika. Međutim, kako je ovo istraživanje veliko, bilo je moguće bliže ispitati povezanost i razmotriti kako pušenje utiče na posmatrani odnos.

„Nedavno je došlo do eksplozije informacija na osnovu kojih je jasno da mnogi različiti delovi tela, za koje se mislilo da su sterilni, sadrže bakterije i druge mikroorganizme“, objašnjava profesorka. „Ove bakterije mogu da utiču na bolesti za koje se ranije mislilo da nemaju infektivnu komponentu.

Postoji nekoliko mogućih razloga za ovu vezu:

  • Bakterije iz usne duplje mogu stići u krvotok nakon pranja zuba, čišćenja koncem ili žvakanja. Ove bakterije se brzo čiste iz krvotoka, međutim, postoji značajno kumulativno izlaganje tkiva. Moguće je da ovi mikrobi utiču na rak dojke.
  • Upala u jednom delu tela može imati uticaja na druge hronične bolesti.
  • Takođe, moguće je da postoje drugi faktori koji povećavaju i rizik od parodontopatije i rizik od raka dojke.

„Ovo je nova oblast, tako da moramo biti oprezni kada tumačimo zaključke. Ne možemo jednostavno reći da ’ako lečimo paradentozu, onda smanjujemo rak’“, objašnjava prof. Frojdenhajm.

„Sada učimo mnogo toga o mikrobiomima, bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima sa kojima delimo ovaj svet. Postoje nove metodologije koje nam omogućavaju da merimo stvari koje ranije nismo mogli. Sada počinjemo da shvatamo koliko interakcija sa mikrobiomima utiče na naše zdravlje, kako u pogledu akutnih infekcija, tako i u pogledu hroničnih bolesti.

Mogu vas zanimati i tekstovi: