Penzijski rezervni fond Republike Srpske kupuje akcije stranih kompanija

Prošle godine, Penzijski rezervni fond Republike Srpske ostvario je dobit, izašao na strana tržišta i počeo da kupuje akcije stranih kompanija. Među akcijama u portfoliju Fonda našle su se tako i akcije Fejzbuka, Rajfajzen banke i Berkšir Hataveja.

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je u 2020. godini dobit od 8,4 milion konvertibilnih maraka. Ukupni prihodi PREF-a iznosili su 11,7 miliona KM prošle godine. Od toga će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM. Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske, biti isplaćena dividenda u najvećem zakonom dozvoljenom iznosu.

„Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, rekli su u Upravi društva.

Za dobar rezultat PREF-a zaslužni su, kako objašnjavaju, između ostalog prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja.

Akcije stranih kompanija

Tokom prošle godine, jedna od najvažnjih aktivnosti ovog fonda bio je izlazak na strana tržišta. PREF je, između ostalih, kupio i akcije kompanije Facebook, Raiffeisen Bank International, Berkshire Hathaway, Vienna Insurance Group, Allianz SE…

„Jedna od aktivnosti, na koju možemo biti ponosni predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu. Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 odsto i dobili prve dividende.“, nkažu u PREF-u.

Naglašavaju da je šest emitenata Republike Srpske iz portfelja PREF-a isplatilo dividendu. To su „Telekom Srpske“, „TGT“, „Meridian“, „Gas promet“, „Romanijaputevi“ i „Hidroelektrane na Drini“. oni su isplatili dividende u ukupnom iznosu od 6.242.336 KM.

PREF i Društvo za upravljanje PREF-om su i u 2020. godini dobili pozitivno mišljenje revizora. Njihove finansijske izveštaje po prvi put je revidirala revizorska kuća „Ernst & Young“.

Izvor: eTrebinje
FotografijaBruno /Germany sa Pixabay

Moglo bi vas zanimati: