Početna Magazin Godine Pozitivan uticaj joge na zapaljenja

Pozitivan uticaj joge na zapaljenja

Joga smanjuje zapaljenske procese u organizmu, smanjujući stres i omogućujući zdrav san, što pozitivno utiče na osobe koje su preživele tumor dojke

Najnovije i najveće dosad istraživanje joge ukazuje na njen pozitivan uticaj na zapaljenja, način na koji telo reaguje na povrede ili nadražaj.

Ovo je bitno jer je zapaljenje povezano sa hroničnim oboljenjima kao što su srčana oboljenja, dijabetes i artritis. Ono je takođe i jedan od razloga zašto oni koji su se izborili sa karcinomom obično osećaju umor mesecima, čak i godinama, nakon tretmana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživači su posmatrali 200 osoba koje su preživele rak dojke, a koje ranije nisu praktikovale jogu. Polovina je nastavila da ignoriše jogu, a druga polovina je imala dva puta nedeljno 90-minutne časove joge tokom 12 sedmica.

Prema studiji, koju je predvodila Dženis Kikolt-Glejzer, profesor psihijatrije i psihologije na Državnom univerzitetu Ohaja, a koja je objavljena u Journal of Clinical Oncology, grupa koja je praktikovala jogu, tri meseca nakon završetka tretmana, izvestila je da je manje umorna i da je vitalnija.

Testovi krvi pre i nakon praktikovanja joge, pokazali su da su tri markera koji ukazuju na zapaljenje niži za 10-15%. Niko ne zna kako tačno joga može da utiče na smanjivanje zapaljenja kod onih koji su preživeli rak dojke, ali prof. Kikolt-Glejzer ima teoriju zasnovanu na istraživanju.

Tretman raka često pacijente ostavlja u stanju povišenog stresa i umora i nemogućnosti da se dobro naspavaju. „Loš san hrani umor, a umor hrani zapaljenje“, objašnjava. Dokazano je da joga smanjuje nivo stresa i pomaže ljudima da bolje spavaju.