Skoro svako peto dete fizički kažnjavano

Prema istraživanju UNICEF-a, skoro svako peto dete u Srbiji je fizički kažnjavano. Države su u obavezi da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim okruženjima, uključujući i porodično.

U Srbiji je 43 odsto dece starosti od jedne do 14 godina bilo izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva. Ovo je pokazalo istraživanje UNICEF-a. Oko 39 odsto dece izloženo je psihološkom, dok je 17 odsto izloženo fizičkom kažnjavanju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zabrinjava podatak, kažu u Centru za prava deteta, da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta tri i četiri godine.

Teškom fizičkom kažnjavanju je bilo izloženo osam odsto dece. Više je devojčica nego dečaka ovako kažnjavano.

Međunarodni standardi u oblasti prava deteta obavezuju države da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim okruženjima, uključujući i porodično.

Zabrana telesnog kažnjavanja pokazuje da društvo smatra da su deca važna i ima pozitivan učinak na način na koji se ona gledaju i tretiraju.

Obuke o pozitivnom roditeljstvu

Centar za prava deteta sprovodi obuke o pozitivnom roditeljstvu za nastavnike i nastavnice u osnovnim školama. Nastavnice/i bi trebalo dalje da prenesu stečeno znanje i veštine roditeljima.

Obuke se odvijaju u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“. Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Save the Children Interntational, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

Jedan od ciljeva projekta je unapređenje sistema zaštite dece od nasilja kroz podizanje svesti javnosti o posledicama telesnog kažnjavanja i promovisanja pozitivnih i nenasilnih metoda odgajanja deteta.

Kroz program pozitivnog roditeljstva, roditelji će biti osnaženi da umesto telesnog kažnjavanja dece primenjuju alternativne pristupe. Ovi alternativni pritupi nemaju negativne posledice po razvoj deteta.

Roditelji će imati priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje i agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti roditelja u postavljanju jasnih granica i radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu.

Izvor: Dnevnik
FotografijaZach Lezniewicz za Unsplash

Podsećamo: