Penzionerka PKB počela protest glađu

Rajka Meljnik, penzionerka PKB-a, počela je protest glađu dok njene nekadašnje kolege blokiraju deo Beograda. Sve u nadi da će napokon dobiti akcije svog nekadašnjeg preduzeća.

Rajka Meljnik, penzionerka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) počela je 9. marta 2020. protest glađu ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ostali nezadovoljni penzioneri i bivši radnici PKB blokirali su saobraćaj ispred Privrednog suda u Masarikovoj ulici u Beogradu. Oni su nezadovoljni zbog toga što država odbija da im isplati nadoknadu po osnovu akcija posle prodaje tog kombinata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje penzionera i bivših radnika, njih oko 3.000 koji potražuju akcije, protestovaće prema rečima predsednika tog udruženja Milinka Miladinovića i u 11. marta u podne sa zahtevom da ih primi predsednik države koji to odbija mesecima.

Privredni sud je do sada pet puta odlagao ročište.

Poljoprivredna korporacija Beograd privatizovana je u septembru 2018. godine. Privatizacija je izvršena po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik.

Pre toga, od 2015. godine to preduzeće je raznim zaključcima, jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo. Kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije. To pravo im je uskraćeno uskraćeno.

PKB, odnosno najveći deo te firme, prodat je 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.

Vojin Lazarević je bi direktor kupljenog dela kombinata. Zbog njega je 2004. osnovan Anketni odbor u Skupštini Srbije da bi ispitao sumnjive finansijske transakcije i trgovanje strujom. Predsednik tog odbora je bio sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta

Povezane vesti: