Početna Magazin Godine Društvo Srbija: Kad se rezil više ne može trpeti

Srbija: Kad se rezil više ne može trpeti

Tek 5% svih slučajeva nasilja na starim osobama bude prijavljeno socijalnim službama ili policiji jer su nasilnici uglavnom bliski članovi porodice. Nasilje prati osećanje stida i straha, ali i jake emocije, jer žrtve i pored svega vole svoju decu

Veliki problem u rešavanju problema nasilja nad starima jeste taj što su nasilnici po pravilu srodnici starih osoba, a ta nasilništva kriju i nasilnik i žrtva.

Tako službe za socijalni rad saznaju za ove slučajeve uglavnom tek pošto se dese teži incidenti. Iako je jasno da veliki broj ostane nezabeležen, opet i zabeleženi slučajevi maltertiranja osoba starijih od 65 godina čine veliki procenat svih slučajeva porodičnog nasilja – 12 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tek pet odsto svih slučajeva nasilja na starim osobama bude prijavljeno socijalnim službama ili policiji. Još manji broj dobije epilog na sudu, jer su nasilnici uglavnom deca ili unuci, dakle bliski članovi porodice. Nasilje prati osećanje stida i straha, ali i jake emocije, jer žrtve i pored svega vole svoju decu„, rekla je na tribini o nasilju nad starima u Gerontološkom centru Jagodine porodični psihoterapeut Slavica Dejković.

RTS prenosi slučaj sedamdesetogodišnje M.P. iz okoline Kraljeva koja je više od 40 godina trpela verbalno i fizičko nasilje muških članova svoje porodice.

A onda više nije mogla, kako kaže, da trpi batine i rezil, i pod stare dane je smogla hrabrosti i snage da podnese prijavu Centru za socijalni rad.
Ona je zaštićena tako što je izmeštena iz porodice, iz svog dojučerašnjeg doma u kome su ostali da žive nasilnici.

Srbija je, avgusta 2014. godine, potpisala konvenciju Saveta Evrope o nasilju u porodici koja propisuje da se krivični postupak protiv nasilnika mora voditi bez obzira na pravo žrtve da ne svedoči protiv bliskog srodnika. U Savetovalištu protiv nasilja u porodici kažu da je slučajeve nasilja policiji sada moguće prijaviti i anonimno.

„Stariji roditelji nasilje svoje dece doživljavaju i kao svoj lični neuspeh. Decu brane pričama da je za to kriv neko drugi i u izuzetno retkim slučajevima spremni su da svedoče protiv njih. Zato je i veoma teško pomoći žrtvama“, kaže Vesna Stanojević, direktorka Savetovališta.

Na tribini je istaknuto i da su nasilnici često i unuci narkomani, spremni da maltretiraju starije srodnike kako bi došli do novca.