Skoro dve trećine privatnika ne daje novogodišnje paketiće

Skoro dve trećine privatnika u Srbiji ne daje novogodišnje paketiće deci svojih zaposlenih.

U privatnom sektoru u Srbiji, 64 odsto preduzeća deci svojih zaposlenih ne obezbeđuje paketiće za Novu godinu. Ovo pokazuje istraživanje Udruženja Pobuna Srbije objavljeno na njihovoj Instagram stranici.

U istraživanju je učestvovalo 3.093 poslodavca i 1.350 radnika iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Čačka i Valjeva. Istraživanje je sprovedeno telefonskim putem, intervjuom i putem mejla u periodu od 4. marta do 13. oktobra 2019. godine.

Prema istraživanju Udruženja Pobuna Srbije stiče se utisak da poslodavci u privatnom sektoru ne brinu previše za decu svojih zaposlenih.

U novogodišnjim paketićima onih poslodavaca koji ih obezbeđuju, najčešće (u više od 80 odsto slučajeva) se nalaze slatkiši ili igračaka. Samo oko 20 odsto mališana dobije u paketiću knjigu ili ulaznicu za pozorišnu novogodišnju priredbu.

Zabeleženi su i slučajevi diskriminacije radnika na nižim hijerarhijskim pozicijama u pojedinim firmama. Njihova deca ne dobijaju paketiće, dok deca zaposlenih u menadžmentu svake godine budu obradovana za novogodišnje praznike.

Paketiće privatnici najmanje dele u Kragujevcu, Kraljevu i Nišu. U ovim gradovima, samo 25 do 32 odsto privatnika deli paketiće. U Beogradu, najmanje paketića podele privatnici u Barajevu, Grockoj, Mladenovcu i Sopotu.

Zakon o radu, u članu 119. propisuje da poslodavac može deci zaposlenih starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu.

Ovim Zakonom nije predviđena obaveza već mogućnost davanja paketića. Takođe je predviđeno da dete čija su oba roditelja zaposlena u istoj firmi ima pravo na dva poklona.

Izvori: Danas, Pobuna Srbije
Fotografija: rawpixel.com

Komentar Penzina:

Prava radnika u Srbiji su često ugrožena. Privatna preduzeća neretko zaobilaze zakonske odredbe koje se tiču prava radnika. Šta onda očekivati od onih odredbi koja su, kao u ovom slučaju, samo svojevrsna preporuka kako treba raditi?

Međutim, mislimo da je neophodno ovim podacima prići i sa druge strane (a uvek postoji i druga strana). Ima privatnika koji se zaista bore da obezebede i redovne plate, pa je pitanje koliko tu ostane prostora za neka „davanja“. Neopravdavamo, za decu uvek može da se nađe. Ali mislimo i da su indikativni podaci o gradovima i beogradskim opštinama u kojima privatna preduzeća uglavnom ne daju paketiće.