Skoro dve trećine privatnika ne daje novogodišnje paketiće

Skoro dve trećine privatnika u Srbiji ne daje novogodišnje paketiće deci svojih zaposlenih.

U privatnom sektoru u Srbiji, 64 odsto preduzeća deci svojih zaposlenih ne obezbeđuje paketiće za Novu godinu. Ovo pokazuje istraživanje Udruženja Pobuna Srbije objavljeno na njihovoj Instagram stranici.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U istraživanju je učestvovalo 3.093 poslodavca i 1.350 radnika iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Čačka i Valjeva. Istraživanje je sprovedeno telefonskim putem, intervjuom i putem mejla u periodu od 4. marta do 13. oktobra 2019. godine.

Prema istraživanju Udruženja Pobuna Srbije stiče se utisak da poslodavci u privatnom sektoru ne brinu previše za decu svojih zaposlenih.

U novogodišnjim paketićima onih poslodavaca koji ih obezbeđuju, najčešće (u više od 80 odsto slučajeva) se nalaze slatkiši ili igračaka. Samo oko 20 odsto mališana dobije u paketiću knjigu ili ulaznicu za pozorišnu novogodišnju priredbu.

Zabeleženi su i slučajevi diskriminacije radnika na nižim hijerarhijskim pozicijama u pojedinim firmama. Njihova deca ne dobijaju paketiće, dok deca zaposlenih u menadžmentu svake godine budu obradovana za novogodišnje praznike.

Paketiće privatnici najmanje dele u Kragujevcu, Kraljevu i Nišu. U ovim gradovima, samo 25 do 32 odsto privatnika deli paketiće. U Beogradu, najmanje paketića podele privatnici u Barajevu, Grockoj, Mladenovcu i Sopotu.

Zakon o radu, u članu 119. propisuje da poslodavac može deci zaposlenih starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu.

Ovim Zakonom nije predviđena obaveza već mogućnost davanja paketića. Takođe je predviđeno da dete čija su oba roditelja zaposlena u istoj firmi ima pravo na dva poklona.

Izvori: Danas, Pobuna Srbije
Fotografija: rawpixel.com

Komentar Penzina:

Prava radnika u Srbiji su često ugrožena. Privatna preduzeća neretko zaobilaze zakonske odredbe koje se tiču prava radnika. Šta onda očekivati od onih odredbi koja su, kao u ovom slučaju, samo svojevrsna preporuka kako treba raditi?

Međutim, mislimo da je neophodno ovim podacima prići i sa druge strane (a uvek postoji i druga strana). Ima privatnika koji se zaista bore da obezebede i redovne plate, pa je pitanje koliko tu ostane prostora za neka „davanja“. Neopravdavamo, za decu uvek može da se nađe. Ali mislimo i da su indikativni podaci o gradovima i beogradskim opštinama u kojima privatna preduzeća uglavnom ne daju paketiće.