Skoro četvrtina mladih u Srbiji nezaposlena. Koje poslove mladi preferiraju?

Prema podacima UNICEF-a, skoro četvrtina mladih u Srbiji je nezaposlena. Neki mladi su rešili da se samozaposle i postanu preduzetnici. APR je objavio koji su to poslovi kojima se najčešće bave.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nezaposlenost mladih starosti od 15 do 24 godine iznosi 22,2 odsto prema podacima ankete za 2021. Dakle, skoro četvrtina mladih u Sbiji je nezaposlena. U Evropskoj uniji (EU) stopa nezaposlenosti mladih je 2021. godine bila 16,2 odsto, saopštio je UNICEF.

Prošle, 2020. godine, stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu u proseku je iznosila 35,1 odsto. Ovo su podaci koje je objavio Savet za regionalnu saradnju.

Unapređenje položaja mladih na tržištu rada predviđeno je strateškim dokumentima Vlade Srbije, odnosno Strategijom zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i pratećim Akcionim planom za period od 2021. do 2023. godine, prenosi Tanjug.

Položaj mladih od 15 do 24 godine na tržištu rada je nepovoljan. Pronalaženje posla jedan je od najvećih izazova sa kojima se susreću. Razlog tome je, uglavnom, manjak radnog iskustva u odnosu na nezaposlene koji su stariji od njih.

Mladi preduzetnici – kojim poslovima se bave?

Među registrovanim aktivnim preduzetnicima u Srbiji ima 61.010 domaćih lica koja spadaju u grupu mladih preduzetnika. To čini 21,3 odsto od ukupnog broja registrovanih preduzetnika kojih je 289.350, prenosi Danas. Među mlade preduzetnike se ubrajaju oni koji su starosti između 18 i 35 godina, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Najviše mladih preduzetnika registrovano je za obavljanje delatnosti računarskog programiranja, kao i frizerskih i kozmetičkih salona. Slede zatim delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, kao i  drumski prevoz tereta. Registrovani su i mladi preduzetnici u uslugama pripremanja i posluživanja pića, održavanje i popravka motornih vozila, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, taksi prevoz, specijalizovane dizajnerske delatnosti.

Pre dve godine – 2019, objavljeno je da petina mladih u Srbiji zarađuje manje od minimalca. Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže zarade, a njih osam od deset prima zaradu koja je niža od proseka.