Razvijena aplikacija za pomoć osobama sa multipla sklerozom

U Srbiji je razvijena aplikacija za pomoć osobama sa multipla sklerozom. Aplikacija „Moj MS svet“ trebalo bi da pruži pomoć i obolelima i članovima njihove porodice.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Društvo multiple skleroze Srbije je, u saradnji sa predstavnicima medicinske zajednice i samim obolelima, realizovalo kreiranje i razvoj mobilne aplikacije „Moj MS svet“. Aplikacija treba da posluži kao podrška za osobe koje žive sa multipla sklerozom, ali i članovima njihovih porodica.

Ideja projekta bila je da se na najjednostavniji način demistifikuje samo oboljenje, da se apstraktni pojmovi vezani za multipla sklerozu približe prosečnom čitaocu, kao i da se sam oboleli angažuje u borbi protiv ove hronične i progresivne bolesti.

Ova aplikacija deluje kroz tri aspekta:

  • kao informaciona platforma (sadrži sve važne činjenice o ovoj bolesti)
  • kao alat za samoprocenu i praćenje progresije bolesti (sadrži testove za praćenje i procenu stanja, kviz znanja itd)
  • kao sistem za skladištenje medicinske dokumentacije.

„Korisnik aplikacije može izabrati da li se registruje kao obolela osoba, član porodice ili iz nekog drugog razloga. Naravno, jedan od najvećih izazova prilikom kreiranja digitalnih sadržaja koji prikupljaju osetljive podatke, jeste zaštita i sigurno čuvanje podataka korisnika. Zahvaljujući iskazanom senzibilitetu, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu omogućila je potrebnu IT infrastrukturu u najmodernijem državnom DATA centru, mrežnu konektivnost i dostupnost, zaštitu sistema, kao i pomoć i podršku na putu realizacije čitavog projekta“, rekla je Dragana Šutović Ilić iz Društva multiple skleroze Srbije na digitalnoj radionici posvećenoj predstavljanju prve mobilne aplikacije „Moj MS svet“ za sve pacijente obolele od mulitple skleroze.

Pored edukativnog karaktera, aplikacija se može posmatrati i kroz aspekt alata za samoprocenu, odnosno praćenje progresije bolesti, što je i te kako važan činilac u životu obolelog.

Multipla skleroza je podmukla bolest. Od nje u Republici Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Žene obolevaju dva puta češće nego muškarci. Tok bolesti je nepredvidiv.

Izvor: B92