Početna Magazin Godine Sarkopenija: Vežbama protiv smanjenja mišićne mase kod starijih osoba

Sarkopenija: Vežbama protiv smanjenja mišićne mase kod starijih osoba

Sarkopenija: Vežbama protiv smanjenja mišićne mase kod starijih osoba

website creator

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Proces starenja prate gubitak mišićne mase i teža pokretljivost. Progresivni gubitak mišićne mase i snage kod starijih osoba naziva se sarkopenija.

Sarkopenija se javlja posle 40. godine života, a ubrzava obično u osmoj deceniji (posle 70. godine). Kada nastupi, slabe telesne funkcije, povećava se rizik od padova, ubrzava se gubitak koštane mase što povećava rizik od nastanka osteoporoze.

Naučnici smatraju da se vežbanjem u cilju održanja mišićne mase, pravilnom ishranom i ranim otkrivanjem stanja mogu ublažiti simptomi sarkopenije.

U proseku, odrasla osoba nakon 40. godine života gubi oko osam odsto mišićne mase u periodu od 10 godina, što prelazi u 15 odsto nakon 75. godine života.

Gubitak mišićne mase može čoveku otežati svakodnevni život i obavljanje dnevnih aktivnosti poput hodanja, ustajanja iz kreveta te podizanja predmeta.

Kako je gubitak mišićne mase stvarna pojava za velik broj odraslih osoba, svakako bi se trebalo paziti na ishranu i unositi dovoljno proteina kako bi se zadovoljile potrebe organizma, piše sajt Kućni lekar.