Saopštenje USPVLS: Samo zajedno sadašnji i budući penzioneri mogu odbraniti stečena prava

U vezi sa najavama o dodeli tzv. jednokratne pomoći penzionerima i „povećanja“ penzija, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije objavilo je saopštenje koje u celosti prenosimo.

Terorisanje javnosti i penzionera Srbije od strane vlasti vestima o povećanju penzija i dodeli jednokratne novčane pomoći sračunato je prikrivanje činjenice da je penzijski sistem Srbije urušen, a penzioneri opljačkani i poniženi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Umesto temeljne reforme penzijskog sistema, vest o jednokratnoj pomoći od 5.000 dinara u decembru i „nikad većeg povećanja“ u januaru naredne godine je nova prašina u oči penzionerima.

Lažna briga i zahvalnost penzionerima deluje kao izrugivanje vlasti njihovoj sudbini. Finansijska stablizacija postignuta je samo preko leđa penzionera, dok su gubici javnih preduzeća povećani, a troškovi za plate zaposlenih u javnom sektoru znatno iznad devet odsto BDP umesto sedam odsto koliko je MMF-u obećano.

Izjava Predsednika Srbije o povećanju penzija i jednokratnoj novčanoj pomoći penzionerima direktno preneta na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom je ustvari najava izbora i manipulacija starim i bolesnim penzionerima koja traje godinama.

Da se radi o predizbornoj kampanji govore i informacije o organizovanju izleta penzionera, za koje rukovodstva udruženja penzionera dobijaju autobuse posle predaje spiskova penzionera sa ličnim podacima (adresa stanovanja, JMBG i broj telefona) opštinskim odborima SNS.

Mediji koji objavljuju ovakve najave prikrivaju činjenice o podržavljenju upravljanja Fondom PIO i dugogodišnjoj nezakonitoj privatizaciji imovine Fonda, odnosno otimanju njegove imovine. Izmenama i dopunama Zakona o Fondu PIO 2014. godine, redovno usklađivanje penzija sa rastom cena i BDP je obustavljeno, što je nastavak kršenja ustavnih i zakonskih prava penzionera. Ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez regulisanja vraćanja neisplaćenih delova penzije je nastavljeno ignorisanje ustavne obaveze države da penzionerima oštećenim smanjenjem penzija vrati dug sa kamatom.

Delu penzionera sa penzijama do 34.005 dinara od decembra 2018. godine udeljuje se uvredljivo uvećanje uz penziju od 350 do 1.350 dinara, tako da su oni sa najmanjim penzijama dobili najmanje.

Umanjivanjem od 2013. godine, a zatim i potpunom obustavom redovnog usklađivanja penzija u skladu sa rastom cena i BDP od 2015. godine ostvarene su najveće uštede, odnosno otimanje od svih penzionera u Srbiji koje se procenjuje i do nekoliko milijardi evra u periodu od 2012. do kraja 2019. godine.

Nuđenje novčane pomoći posle bahatog i ničim opravdanog smanjivanja kupovne moći penzija jeste prevara na koju naseda najveći broj penzionera kojima penzija ne obezbeđuje ni minimum životnih potreba i dostojanstva.

Redovnim usklađivanjem penzija penzionerima je trebalo vratiti deo prihoda budžeta koji je uvećan povećanjem poreza i akciza na povećane cene roba i usluga. Prekidom redovnih usklađivanja, uvećani prihodi budžeta zbog inflacije su raspodeljeni na gubitke i stranačko zapošljavanje u javnim preduzećima. Penzije su na takav način planski obezvređene, jer im je smanjena kupovna moć. Za redovno usklađivanje penzija sa rastom cena nisu bila potrebna dodatna finansijska sredstva, jer su ona postojala zbog uvećanja prihoda budžeta od poreza na uvećane cene.

Prema statističkim podacima, inflacija je u periodu od 2012. do 2018. godine iznosila 26,6 odsto a rast BDP 12,1 odsto, što znači da je penzije trebalo uskladiti za najmanje 26,6 odsto samo po osnovu inflacije. One su usklađene za samo 15,71 odsto, što znači da su penzioneri ostali uskraćeni samo po osnovu rasta cena odnosno inflacije za 10,89 odsto jednokratno, dok bi parcijalno (godišnje) usklađivanje ukupno bilo i do 15 odsto kumulativno. Treba imati u vidu da je procenjena inflacija u 2019. godinitri do pet odsto, pa će ukupno zaostajanje penzija samo za inflacijom na kraju 2019. godine biti najmanje 15 odsto.

Najavljeno povećanje penzija od pet odsto početkom 2020. godine ne otklanja zaostajanje penzija i pokazuje da aktuelna vlast nastavlja sa obezvređivanjem penzija, diskriminacijom i ponižavanjem najosetljivije društvene populacije.

Obustavljanjem redovnog usklađivanja penzija trajno je oštećeno i oko 450.000 novih penzionera kojima je početna penzija određena na osnovu vrednosti opšteg boda koji od 2012. godine nije adekvatno usklađivan sa rastom cena i BDP.

Smanjivanjem i neusklađivanjem penzija dodatno je urušeno poverenje u penzijski sistem Srbije zbog čega čak i deo zaposlenih od poslodavaca traži da im se ne uplaćuju doprinosi na ukupnu zaradu.

Neizvesnost u sticanje penzije potrebne za dostojanstvenu starost je i jedan od razloga za odlazak građana na rad u pravno uređene države. Tako je u periodu navodnog „spašavanja“ javnih finasija smanjenjem i neusklađivanjem penzija broj uplata na minimalnu osnovicu povećan na preoko 750.000 o čemu je podatke iznosio tadašnji ministar finansija Dušan Vujović u skupštinskoj raspravi o budžetu za 2017. godinu. Vlast toleriše poslodavce koji uplaćuju doprinose na minimalnu osnovicu, a razliku plate daju na ruke. I sam predsednik Srbije je nekoliko puta, govoreći o prosečnoj plati, tvrdio da su one mnogo veće zbog isplata dela plate na ruke.

Navodnom reformom javnih finansija aktuelna vlast je izvršila preraspodelu BDP-a tako što je novac od neusklađivanja i smanjenja penzija potrošila na stranačko zapošljavanje, pokrivanje gubitaka javnih preduzeća i finansiranje stranih investitora. Time je prikrila svoju nesposobnost da upravlja državom poštujući imovinska i stečena prava građana.

Reformom urušenog penzijskog sistema Srbije potrebno je garantovati stečena prava sadašnjih i budućih penzionera tako što će:

  1. Fondom PIO većinski upravljati predstavnici korisnika-penzionera i zaposlenih-osiguranika.
  2. Izvršiti vanredno usklađivanje svih penzija sa inflacijom i rastom BDP od 2012. godine.
  3. Odredbe o trajnom smanjenju penzija korisnicima koji odlaze u prevremenu starosnu penziju biti ukinute po sticanju godina za starosnu penziju.
  4. Biti vraćeno redovno usklađivanje penzija na osnovu ukupnog rasta inflacije i BDP iznad dva odsto, a član 207a. stav 2. Zakona o PIO kojim je uvedeno uvećanje uz penziju samo delu penzionera biti brisan uz uvođenje socijalne pomoći svim građanima čija porodična primanja su manja od iznosa potrebnog za minimanu potrošačku korpu.
  5. Izvršiti povraćaj neisplaćenih delova penzije zbog primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija sa zakonskom kamatom svim oštećenim penzionerima i naslednicima oštećenih penzionera koji su preminuli.
  6. Otkloniti diskriminciju poljoprivrednih penzionera u visini garantovane penzije i uskladiti vojne penzije u skladu sa Zakonom od 1.1.2008. godine.
  7. Vratiti imovinu Fonda koja je nezakonito otuđena u privatizaciji i poboljšati finansijsku održivost Fonda dodatnim izvorima prihoda od taksi na rude, izvore mineralne i lekovite vode i poljoprivredno zemljište i vlasničkih udela u JP i preduzećima koja su privatizovana.
  8. Biti uspostavljena kontrola uplata doprinosa PIO od strane Fonda PIO uz zakonske sankcije zbog neizvršavanja te obaveze poslodavaca.

Udruženje sindikata penzionianih vojnih lica u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i sindkatima zaposlenih organizovaće narodnu inicijativu u kojoj će predložiti odgovarajuće izmene i dopune Zakona o PIO kojima će se obezbediti stečena prava sadašnjih i budućih penzionera.

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

Fotografija: Roland Meinecke, Justicija, Frankfurt na Majni

Podsećamo na još jedno saopštenje USPVLS-a: