Magazin Godine Zdravlje

Salo oko struka povećava se usled buke

Stres izazvan bukom doprinosi povećanju obima struka. Povećanje abdominalne debljine pripisuje se hormonima stresa koji se stvaraju u većoj količini kada je buka povećana

Stres izazvan bukom doprinosi povećanju obima struka, zaključak je švedskog istraživanja objavljenog u Environmental Health Perspectives.

Šarlota Erikson iz Karolinska intituta i njene kolege analizirali su podatke vezane za 5.000 stanovnika iz oblasti Stoklohlma koji su praćeni tokom osam do deset godina. Sa svakim povećanjem nivoa zvuka od pet decibela koji se svakodnevno trpi, obim struka povećava se za 1,5 cm u proseku.

To povećanje abdominalne debljine pripisuje se hormonima stresa, pre svega kortizolu, koji se stvaraju u većoj količini kada je buka povećana. Debljina na stomaku predstavlja jedan od faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes, podseća naučnica.

Istraživanje objavljeno prošlog meseca (april 2014.) u časopisu Psychoneuroendocrinology pokazalo je takođe da je osobama pod stresom potrebnija ishrana bogata masnoćama i šećerom, koja ima loše posledice na zdravlje (uključujući i abdominalnu debljinu).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija