Početna Magazin Godine Novi test pouzdano procenjuje oporavak starih posle operacije

Novi test pouzdano procenjuje oporavak starih posle operacije

Glavni cilj testa jeste da se utvrde šanse pacijenata da prebrode hiruršku intervenciju kako godine života ne bi bile izgovor za odluku lekara da neće da ga operišu zbog starosti.

Naučnici iz Južne Koreje razvili su test specijalizovan da proceni kako će stariji pacijenti prebroditi operaciju (Comprehensive Geriatric Assessment – CGA). Glavni cilj testa jeste da se utvrde šanse pacijenata kako godine pacijenta ne bi bile izgovor za odluku lekara da neće da ga operišu zbog starosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od oktobra do jula 2012. istraživači su pratili 275 pacijenata starijih od 65 godina koji su prolazili srednje i visokorizične operacije u dobro opremljenoj specijalizovanoj medicinskoj ustanovi.

Pored smrtnosti, beleženi su i zdravstveni problemi nakon operacije kao što su zapaljenja pluća, infekcije urinarnog trakta, delirijum, plućna embolija, neplaniran odlazak na intezivnu negu, kao i vreme provedeno na bolničkom lečenju, i eventualni odlazak u dom za negu starih nakon operacije, itd.

Od ispitanih, 25 pacijenata je umrlo, 29 njih je imalo najmanje jednu postoperativnu komplikaciju, a 24 je otpušteno iz bolnice, ali ne kući nego u domove za stare. Ispostavilo se da su predviđanja lekara bila bolja u odnosu na standard klasifikacije Američkog udruženja anesteziologa koji se koristi za slične svrhe.

Pored CGA, korišćene su i druge karakteristike pacijanata i laboratorijski parametri. Koristili su Čarlsonov indeks (Charlson Comorbidity index), metod kojim se klasifikuju drugi medicinski problemi koji mogu povećati rizik od smrti. Praćena je i mogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, osnovnih i onih potrebnih za samostalan život (upravljanje novcem ili domaćinstvom). Dodatni uključeni faktori bili su i demencija, rizik od delirijuma, pothranjenost.

Primenjen model pokazao se kao dobar predskazatelj reakcije pacijenta na operaciju. Istraživači ističu da se uz njegovu pomoć dobija podrška za posvećen tretman starijih pacijenata, ali i veći postoperativni oprez kod pacijenata sa većim rizicima.

Ovo je izazvalo pažnju u Britaniji jer se tamo beleži daleko veća stopa smrtnosti od raznih tipova kancera kod starijih ljudi nego u drugim evropskim zemljama što upućuje na to da lekari odlučuju da ne učine sve što mogu da spasu život starijem pacijentu (v. Ejdžizam u lečenju raka)