Magazin Godine Zdravlje

Atlas bakterija na tragu naših dlanova (foto)

Znamo koliko je redovno pranje ruku važno za održavanje higijene i zdravlja, ali ova fotografija je i dalje prilično uznemirujuća, a bar jedan dečak zbog nje više neće zaboravljati da opere ruke posle igranja…

Pre i posle jela treba ruke prati,
nemoj da te na to opominje mati.
Prljavim rukama, zagadi se jelo,
pa se tako bolest unese u telo.

Jedan osmogodišnji dečak se igrao napolju i, kao mnogi vršnjaci, “zaboravljao” je potom da pere ruke. Zato je njegova majka odlučila plastično da mu pojasni – zašto to radimo.

Tasha Sturm je sinu dala sterilnu posudu sa sojinim agarom (medij za uzgajanje bakterija u laboratorijama), da utisne svoj otisak šake – i to je sve.

Bilo je potrebno samo malo sačekati… Posuda je jedan dan stajala na temperaturi od tri stepena Celzijusa, a zatim još nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

Na fotografiji iznad vidi se rezultat razvoja svih mikroba koji su “zasađeni” samo jednim otiskom šake. Fotografiju je postala sajtu Microbe World.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija