Početna Magazin Godine Lizanje WC šolje

Lizanje WC šolje

Mikrobiolog, iznerviran pričama u medijima o bakterijama oko nas, obrazložio zašto bi pre lizao WC šolju nego mobilni

Dejvid Kojl, mikrobiolog sa Kalifornijskog univerziteta, iznerviran silnim pričama u medijima o bakterijama koje se nalaze svuda oko nas, napisao je članak u kome objašnjava da ga posebno nervira kada se priča o pronalasku bakterija na raznim predmetima koje svakodnevno koristimo. Dodatno je iznerviran kada je sponzor „istraživanja“ proizvođač sredstava za čišćenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema njegovom mišljenju, postoje tri glavna problema sa ovim pričama: 

  1. Bakterije su svuda. Nije čudno što onda mogu da se nađu na mobilnom koji je prekriven njima, kao uostalom i svaki centimetar našeg tela. Naročito naše ruke.
  2. Većina ovih priča fokusira se na „opasne“ bakterije, a da se zapravo ne meri tako nešto. Npr. većina E.coli su dobre, čak su neke veoma važne za zdrav sistem za varenje. Istina, neke su i loše. Ali kada se kaže samo „E.coli“ to nije prava informacija. To bi bilo kao da provalnika opišemo sa „čovek“.
  3. Čak i da pravi patogeni (koji su zastupljeni u malom procentu u svetu bakterija) postoje na nekom od ovih predmeta, to ne znači da oni predstavljaju opsanost po zdravlje.
Povod da Kojl napiše članak bio je naslov u časopisu Telegraph „Smartfoni i tableti imaju više bacila nego WC sedišta“. Kaže da su, nasuprot ustaljenom mišljenju, WC sedišta prilično čista, te baš i nisu neki pokazatelj koliko sve bakterija može da se nađe na nekoj površini. Na butinama, delu tela koji dolazi u dodir sa sedištem, nema puno mikroba, a sedišta se često čiste sa izbeljivačem.„Dakle, samo ću reći: Radije bih lizao WC sedište nego što bih lizao mobilni. Mada je mala verovatnoća da bi mi bilo šta od toga naškodilo“. Jedan šaljivih komentara na ovaj članak bilo je pitanje: „A zašto uopšte imaš potrebu da ližeš stvari?“.

Većina verovatno nema tu potrebu. WC sedišta su možda čista u našim kućama, ali to je nešto što definitivno ne možemo da generalizujemo. Ali je dobro da nas ovakvi tekstovi stručnjaka ponekad vrate iz opasne opsednutosti mikrobima koja vodi u krajnost preterivanja sa čišćenjem.