Foto albumi Zdravlje

Projekat Ožiljak

Projekat Ožiljak (The SCAR Project) osmislio je njujorški modni fotograf Dejvid Džej. On je fotografisao žene nakon mastektomije.

Neke su imale i rekonstrukciju nakon toga, neke ne. Žene različitih rasa. Izabrao je sa razlogom žene od 18. do 35. godine jer je želeo da prikaže da tumor dojke napada i veoma mlade žene isto kao što napada i starije.

Slike su u koloru i crno-bele. Na njima je prikazana, bez patetike, teška realnost kancera, ozbiljne bolesti koja ostavlja trajne ožiljke. Fotografije, iako potresne, pokazuju snagu i dostojanstvo ovih žena i zrače neočekivanom lepotom. To je lepota koja isijava iz ljudskog bića koje je pobedilo bolest, umaklo smrti i nastavlja da živi sa ožiljkom koje nosi.

Fotografija po kojoj je urađen i reklamni poster za njujoršku izložbu prikazuje ženu raspuštene kose i nage do pojasa.
Jasno se vide ožiljci operacije. Odstranjene su obe dojke. Veliki stomak svedoči o poodmakloj trudnoći mlade žene. Fotografija je crno-bela i budi jake emocije.

Na fotografiji levo prikazana je žena po imenu Marsi. Simpatična, nasmejana žena. Kao druge. Opomena da se ovo može desiti svakoj ženi.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija