Projekat Ožiljak

Projekat Ožiljak

Projekat Ožiljak (The SCAR Project) osmislio je njujorški modni fotograf Dejvid Džej. On je fotografisao žene nakon mastektomije.

Neke su imale i rekonstrukciju nakon toga, neke ne. Žene različitih rasa. Izabrao je sa razlogom žene od 18. do 35. godine jer je želeo da prikaže da tumor dojke napada i veoma mlade žene isto kao što napada i starije.

Slike su u koloru i crno-bele. Na njima je prikazana, bez patetike, teška realnost kancera, ozbiljne bolesti koja ostavlja trajne ožiljke. Fotografije, iako potresne, pokazuju snagu i dostojanstvo ovih žena i zrače neočekivanom lepotom. To je lepota koja isijava iz ljudskog bića koje je pobedilo bolest, umaklo smrti i nastavlja da živi sa ožiljkom koje nosi.

Fotografija po kojoj je urađen i reklamni poster za njujoršku izložbu prikazuje ženu raspuštene kose i nage do pojasa.
Jasno se vide ožiljci operacije. Odstranjene su obe dojke. Veliki stomak svedoči o poodmakloj trudnoći mlade žene. Fotografija je crno-bela i budi jake emocije.

Na fotografiji levo prikazana je žena po imenu Marsi. Simpatična, nasmejana žena. Kao druge. Opomena da se ovo može desiti svakoj ženi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *