Početna Magazin Godine Revolucija kozmetike: Rast kose iz matičnih ćelija

Revolucija kozmetike: Rast kose iz matičnih ćelija

Revolucija kozmetike: Rast kose iz matičnih ćelija

Zbog svojevrsnog estetskog značaja kog pridajemo kosi, beležimo dugu istoriju prevara i raznih preparata koji „pospešuju“ rast kose, ali sva rešenja su i dalje daleko od pouzdanih metoda. Sada smo možda na pragu revolucije – da li ovo rešenje zaista može da reši problem gubitka kose?

Po prvi put u istoriji, tim američkih naučnika razvio je tehniku pretvaranja ljudskih matičnih ćelija u tip ćelija koje su sposobne da pokrenu rast kose. 

Kada su ove ćelije transplatirane u bezdlake miševe, na njima je uspešno počela da raste ljudska kosa što je odličan prvi korak za dalji razvoj tehnike za primenu kod ljudi.

– Ovaj metod je značajn napredak u odnosu na postojeće metode koji se oslanjaju na transplataciju folikula sa jednog na drugi deo glave. Naš metod matičnih ćelija pruža neograničen izvor ćelija za pacijenta koji će primiti transplataciju i nije ograničen raspoloživim brojem folikula – kaže vođa tima Alexey Terskikh sa instituta za medicinska istraživanja Sanford-Burnham.

Od gubitka kose, ili alopecije, pati oko 30 žena samo u SAD, i oko 50 miliona muškaraca. Nju mogu urokovati brojni faktori, od genetike do okruženja, stanja kože, pa i uticaj nekih lekova.

Nije svaki gubitak kose doživotni, i za neke ljude to jeste povratni proces, na primer, kada gubitak kose nastaje zbog hemioterapije ili nutritivnih nedostataka. Neki tretmani mogu da uspore opadanje kose, ali ne postoji stvarni lek za ovaj problem.

Embrionske matične ćelije koje se uzimaju u ranim fazama embriona sisara, predstavljaju osnovnu ćeliju koja u razvoju embriona dobija svoj zadatak i postaje neka od različitih tipova ćelija koja sačinjavaju organizam. Zato se velik deo istraživanja oslanja upravo na ove ćelije jer se od njih može dobiti bilo koja ćelija, a daljim razvojem i ceo organ.

Za studiju objavljenu u Plos One (link studije na kraju teksta), naučnici u embrionske matične ćelije transformisali u poseban tip ćelije (crest cell) koje se pojavljuju samo u ranom razvoju i od kojih nastaju ćelije nervnog sistema, ćelije pigmenta, komponente skeletnog sistema, itd.

Zatim su ove ćelije pretvorili u papilarne ćelije kože (dermal papillae cells) koje regulišu i nastanak folikula i rast dlake.

Ove ćelije su zatim implantirane pod kožu bezdlakih miševa čiji organizam može da primi ovakve transplatacije bez odbacivanja. Ispostavilo se da su ove ćelije razvile folikule kod ovih miševa, i to uspešnije nego što bi se postiglo presađivanjem folikula. Razloga su dva: presađivanje mora biti izvršeno u kratkom vremenskom roku od uzimanja do implatacije folikula, kojih uglavnom i nema dovoljno.

– Naš sledeći korak je transplatacija papilarnih ćelija u ljude, i trenutno tražimo podršku za ovu poslednju fazu istraživanja – kaže vođa istraživanja, prenosi IFL Science.

Original studije: Derivation of Hair-Inducing Cell from Human Pluripotent Stem Cells, Plos One