Magazin Godine Zdravlje

Alopecija univerzalis i psorijaza možda imaju prvi uspešan lek?

Naučnici sa Jejla upotrebili su odobren lek protiv artritisa, uz pomoć kog je 25-godišnji muškarac oboleo od retke bolesti alopecije univerzalis, ponovo dobio kosu, obrve, trepavice, dlake po pazuhom, itd.

Za ovu bolest sada ne postoji lek niti je odobren bilo koji dugoročni tretman. Bolest izaziva skoro potpuni gubitak malja na telu. Pacijent se nije žalio ni na jedan negativan propratni efekat leka.

– Rezultat je baš ono čemu smo se nadali. Ovo je ogroman korak ka tretmanu pacijenata sa ovom bolešću. Iako je u pitanju samo jedan slučaj, ovaj tretman zasnovali smo na svemu onome što znamo o bolesti i o samom leku. Verujemo da će rezultati biti isti i kod drugih pacijenata – rekao je Bret A. King, asistent na dermatologiji na medicinskom fakultetu Jejla.

Lek pod imenom tofacitinib citrat (tofacitinib citrate) takođe se pokazao uspešnim i za lečenje psorijaze. King je sada podneo zahtev i za kliničko ispitivanje ovog leka u nove svrhe.

Rad o efektima ovog leka objavili su u časopisu Journal of Investigative Dermatology – Killing Two Birds with One Stone: Oral Tofacitinib Reverses Alopecia Universalis in a Patient with Plaque Psoriasis (preuzmite PDF tekst na linku).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija