Početna Magazin Godine Zdravlje Gubitak kose kod žena

Gubitak kose kod žena

Gubitak kose kod žena

Gubitak kose je stresno iskustvo za muškarce, ali verovatno daleko više za žene. Ipak, čini se da se o ćelavosti kod žena manje govori.

Naime, za žene ovo kao da je tabu tema i često se doživljava i kao umanjenje ženstvenosti što dovodi do brojnih psiholoških i socioloških problema.

Gubitak kose kod žena često je uslovljen nekim drugim oboljenjem ili nedostatkom u organizmu. Bitno je na vreme odreagovati i tačno utvrditi o čemu se radi da bi onda problem na pravi način mogao da se tretira. Neka od češćih oboljenja kod žena vezanih za gubitak kose:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Telogen effluvium – Gubitak kose ujednačen po celoj glavi. Normalno gubimo oko 100 dlaka dnevno, ali se taj gubitak ponekad ubrza usled stresa, bolesti, određenih lekova ili hormona. Kosa obično izraste u roku od šest meseci.

Alopecia areata – Autoimuno oboljenje koje ima oko 2% stanovništva. Prouzrokuje gubitak kose u pečatima i može dovesti do potpune ćelavosti. U mnogim slučajevima, međutim, kosa ponovo izraste.

Androgenetic alopecia – Kod žena, kosa se obično tanji na temenu, prednjem delu i iznad ušiju, ali ostaje jača pozadi. Jedan enzim prouzrokuje pretvaranje muškog polnog hormona testosterona u drugi hormon – dihidrotesteron (DHT) koji dovodi do slabljenja kose sve dok kosa prestane i da raste.

Triholozi, dermatolozi koji su specijalizovali proučavanje i lečenje bolesti kose i vlasišta, kažu da čak i kod žena koje gube kosu zbog naslednog problema sa muškim hormonima, u 72% nedostaje im i gvožđa u organizmu što treba regulisati.