Foto albumi Zdravlje

Gubitak kose kod žena

Gubitak kose je stresno iskustvo za muškarce, ali verovatno daleko više za žene. Ipak, čini se da se o ćelavosti kod žena manje govori.

Naime, za žene ovo kao da je tabu tema i često se doživljava i kao umanjenje ženstvenosti što dovodi do brojnih psiholoških i socioloških problema.

Gubitak kose kod žena često je uslovljen nekim drugim oboljenjem ili nedostatkom u organizmu. Bitno je na vreme odreagovati i tačno utvrditi o čemu se radi da bi onda problem na pravi način mogao da se tretira. Neka od češćih oboljenja kod žena vezanih za gubitak kose:

Telogen effluvium – Gubitak kose ujednačen po celoj glavi. Normalno gubimo oko 100 dlaka dnevno, ali se taj gubitak ponekad ubrza usled stresa, bolesti, određenih lekova ili hormona. Kosa obično izraste u roku od šest meseci.

Alopecia areata – Autoimuno oboljenje koje ima oko 2% stanovništva. Prouzrokuje gubitak kose u pečatima i može dovesti do potpune ćelavosti. U mnogim slučajevima, međutim, kosa ponovo izraste.

Androgenetic alopecia – Kod žena, kosa se obično tanji na temenu, prednjem delu i iznad ušiju, ali ostaje jača pozadi. Jedan enzim prouzrokuje pretvaranje muškog polnog hormona testosterona u drugi hormon – dihidrotesteron (DHT) koji dovodi do slabljenja kose sve dok kosa prestane i da raste.

Triholozi, dermatolozi koji su specijalizovali proučavanje i lečenje bolesti kose i vlasišta, kažu da čak i kod žena koje gube kosu zbog naslednog problema sa muškim hormonima, u 72% nedostaje im i gvožđa u organizmu što treba regulisati.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija