Početna Magazin Godine Alopecija aerata dobila protivnika: Lek koji vraća kosu obolelim

Alopecija aerata dobila protivnika: Lek koji vraća kosu obolelim

Nekoliko pacijenata obolelih od alopecije aerate u potpunosti je povratilo kosu na celoj glavi nakon samo četiri meseca terapije novim lekom koji je u procesu ispitivanja…

Jedan 34-godišnji Amerikanac koji je već godinama bio suočen sa ćelavošću zbog autoimune bolesti, alopecija aerata (alopecia areata), koja pogađa jedan odsto žena i muškaraca i utiče na opadanje i gubitak kose, učestvovao je u istraživanju na univerzitetu Kolumbija i – opet dobio kosu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Među vođama tima je i Anđela Kristijano, profesor dermatologije, koja i sama boluje od ovog oboljenja. Nakon uspešnog testiranja na miševima dva leka nove klase pod imenom JAK inhibitori (potiskuju imuni sistem blokiranjem određenih enzima), istraživači su počeli da testiraju lek ruksolitinib (ruxolitinib) na sedam žena i muškaraca, a neki od rezultata objavljeni su u časopisu Nature Medicine.

Nekoliko pacijenata je u potpunosti povratilo kosu na celoj glavi nakon samo četiri meseca terapije. U početku se kosa pojavljivala u vidu „pečata“, da bi zatim pokrila celu glavu.

Međutim, s obzirom da se ova bolest razlikuje od drugih tipova gubitka kose, kao što je na primer ćelavost kod muškaraca, naučnici kažu da ne postoji dokaz da bi lek radio i u tim slučajevima.

Nekoliko učesnika u eksperimentu i dalje nije dobilo kosu. Većina jeste, ali kod nekih izgleda da jednostavno ne deluje. Sada su potrebna istraživanja dugoročnih rizika uzimanja leka.

Jedno od rešenja koje postoji jeste ubrizgavanje kortizonskih injekcija, ali samo za mestimičan gubitak kose. Pored toga, takav tretman mora da se radi redovno i bolan je. U tom svetlu, novo otkriće je značajan korak napred, piše Njujork Tajms.