Početna Magazin Godine Moguća rešenja za gubitak kose (1)

Moguća rešenja za gubitak kose (1)

Od 50 godine života, polovina žena žali se na gubitak kose. „Kako starimo, ukupna gustina kose se menja, a vlasi se tanje“, kaže za Prevention dermatolog Doris Dž. Dej.

Ali samo zato što je tanjenje kose normalna pojava, ne znači da treba da je prihvatimo. Izdvajamo nekoliko rešenja.

Moguća rešenja za gubitak kose (2)

  • Hrana 

Ovo je lako, ali se uglavnom zanemaruje. A i nema momentalan efekat. Kosa buja zahvaljujući proteinima, gvožđu, cinku i vitaminu B12. Da bismo ih obezbedili organizmu, treba jesti posno meso, zeleniš, koštunjave plodove, mahunarke i ribu.

  • Masaža 

Kada perete kosu, par minuta odvojite za masažu vlasišta jer ona podstiče cirkulaciju krvi. Cirkulacija obezbeđuje bolje uslove za rast kose, a pomaže i bolje prodiranje sredstava koje koristimo za njenu negu.

  • Oblikovanje 

Jak, vreo vazduh iz fena i peglanje kose, uništavaju je, naročito ako je i farbana. Teško je ne sređivati kosu (zato, da se ne lažemo, i žellimo da ostane gusta – da bi bila lepa). Međutim, možemo naći i neki način da makar svaki drugi put nakon pranja ne krenemo sa agresijom prema njoj.

  • Minoksidil 

„Minoksidil može da poveća veličinu folikula, tako da on počne da proizvodi jače vlasi kose“, kaže Vilma Bergfeld, dermatolog. Ovaj lek je imao sasvim drugu namenu kada se pojavio na tržištu, ali već nekoliko godina Amerikanci ga intenzivno koriste za jačanje rasta kose. Istraživanja pokazuju da oko 50 odsto žena vidi poboljšanje nakon njegove upotrebe. Treba ipak napomenuti da sa prestankom korišćenja, prestaje i efekat ovog leka. Minoksidil možete nabaviti i u Srbiji.

  • Provera krvi 

Proverom krvne slike utvrdite kakvi su vam nivoi feritina i vitamina D. Njihovi niski nivoi mogu dovesti do gubitka kose, a to može biti jednostavno popraviti dodavanjem gvožđa i vitamina u ishranu.