Magazin Godine Zdravlje

Moguća rešenja za gubitak kose (2)

Tanjenje kose je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali to ne znači da treba da je prihvatimo. Izdvajamo nekoliko od rešenja koja, u saradnji sa dermatolozima, preporučuje sajt Prevention.

Moguća rešenja za gubitak kose (1)

  • Laseri 

Laserski tretmani smanjuju zapaljenje u folikulama koje ih sprečava da se regenerišu. U nedavnoj studiji, naučnici su zabeležili povećanje gustine kose nakon 26 nedelja tretmana.

  • Oslobađanje stresa 

Dišite. Zaista, to bi moglo da pomogne. Kako iznenadni tako i hroničan stres mogu dovesti do zaustavljanja rasta kose. Ako ste prošli kroz težak period (razvod, gubitak posla), kosa će ponovo početi da raste. Ako ste pod stalnim pritiskom, probajte da naučite meditaciju. To nije lako, ali će vam kosa, kao i ceo organizam, biti zahvalni.

  • Hormonske promene 

U toku menopauze, tanjenje kose može biti još izraženije. Ako ste na hormonskoj terapiji, to može da smanji gubitak kose. (v. Gubitak kose u perimenopauzi i biotin)

  • Injekcije kortizona 

One bole, ali kažu da i deluju. Ubrizgavanje kortizona direktno u skalp blokira hormonsku aktivnost koja prouzrokuje tanjenje kose. Ovo naročito pomaže pacijentima sa zapaljenjem skalpa, kaže dr Bergfeld.

  • Kineska tradicionalna medicina 

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, zdravlje kose vezano je za dve stvari: energiju bubrega i krv. Rešenje: akupunktura i kineske lekovite biljke. (v. Hrana za “či” bubrega)

  • Poseta lekaru 

Povremeno, gubitak kose je simptom da nešto nije u redu u organizmu. Ako je gubitak kose iznenadan i prekomeran ili jednostavna rešenja ne pomažu, razgovarajte sa lekarem o drugim mogućim uzrocima, uključujući: hormonske nepravilnosti, probleme sa tiroidnom žlezdom, lupusom ili anemijom.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija