Redovnim vežbanjem protiv glaukoma

Redovno vežbanje bi moglo biti jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da se spreči jedan od najčešćih uzroka slepila na svetu – glaukom.

Prema istraživanju iz 2017, osobe koje se bave umerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću smanjuju rizik od glaukoma za 73 odsto. Rezultati ovog istraživanja su predstavljeni na 121. godišnjem sastanku Američke oftalmološke akademije 2017. (American Academy of Ophthalmology – AAO 2017) u Nju Orleansu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživanje su sproveli naučnici sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu. Oni su ispitivali vezu između intenziteta vežbanja pacijenata i dijagnotikovanog glaukoma.

Istraživanje je sprovedeno pomoću Nacionalnog ispitivanja zdravlja i ishrane. Tokom ovog ispitivanja, koje je trajalo više od 50 godina, detaljno je praćeno zdravstveno stanje i načini ishrane odraslih Amerikanaca.

Intenzitet aktivnosti je definisan u pogledu brzine hodanja i broja koraka koji su napravljeni u minuti, a koje je pokazivao pedometar. Prema istraživačima, 30 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti jednako je 7.000 pređenih koraka dnevno, najmanje pet dana nedeljno.

Što intenzivnija fizička aktivnost,
to manji rizik od glaukoma

Za svako povećanje brzine hodanja i broja koraka u minuti za deset jedinica, otkriveno je da se rizik od glaukoma smanjuje za šest odsto. Povećanje od deset minuta u sedmičnoj aktivnosti umerenog do velikog intenziteta dovodi do smanjenja rizika od glaukoma za 25 odsto.

Ovo istraživanje je poduprlo rezultate prethodnog koje je pokazalo da činioci načina života utiču na očni pritisak pacijenta. Poznato je da je očni pritisak glavni faktor rizika za stanja kao što je glaukuom.

Dr Viktorija L. Ceng, članica istraživačkog tima, kaže da su prethodna istraživanja pokazala povezanost između vežbanja, protoka krvi i, posredno, rizika od glaukoma.

„Naše istraživanje sugeriše da nije samo sam čin vežbanja povezan sa smanjenim rizikom od glaukoma. Pokazalo se da osobe koje vežbaju većom brzinom i sa više napravljenih koraka pri hodaju ili trčanju mogu još više smanjiti rizik od nastanka glaukoma u odnosu na ljude koji vežbaju nižim intenzitetom.“

Glaukom, glavni uzrok gubitka vida, obično se dijagnostikuje kod ljudi starih 40 i više godina. Lek za glaukom ne postoji. Najefikasniji načini lečenja usmereni su ka usporavanju napredovanja glaukoma.

Početna analiza istraživanja uverava pacijente da je moguće da utiču pozitivno na očni pritisak. Primarna terapija kada je u pitanju očni pritisak (a samim tim i glaukom) jeste konzervativni tretman kapima za oči koje prepisuju oftalmolozi.

Dr Ceng kaže da su neophodna dodatna istraživanja koja bi direktno ispitivala odnos vežbanja sa glaukomom. Tek nakon njih bi, ukoliko se potvrdi veza, lekari mogli da preporučuju vežbanje pacijentima. Međutim, vežbanje je ionako nežto što je dobro za zdravlje celogupnog čovekovog organizma, te se sa takvim preporukama ne može pogrešiti.

FotografijaRene Böhmer za Unsplash

Podsećamo:

Osobe koje dobro vide, često nisu ni svesne koliko je otežan život slabovidim osobama. Možda je to jedan od razloga zašto zanemarujemo svoj vid sve dok ne bude kasno. Možda je dobar način upozorenja da i sami „vidimo“ kako izgleda svet slabovidim ljudima. Pogledajte stepenište očima starih osoba (foto)

Naučnici su otkrili kako da dijagnostikuju glaukom praćenjem i mapiranjem pogleda osobe koja gleda televizijski program. Glaukom će se otkrivati gledanjem TV programa

Podsećamo vas i na dva kratka teksta o jednostavnim načinima zaštite vida: