Reagovanje na apel Amity-ja za redefinisanje zabrane kretanja korisnicima domova za stare

Nakon apela UG Amity za redefinisanje zabrane kretanja korisnicima domova za stare, usledile su reakcije Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Odgovor iz Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad do danas nije stigao.

Udruženje građana Snaga prijateljstva – Amity poslalo je 12. februara 2021. apel Ministru zdravlja da redefiniše Naredbu o zabrani poseta i kretanja korisnicima domova za stare. Isti taj apel Amity je prosledio i Ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Nadležni iz ministarstava nisu odgovorili na apel. Odgovoreno je, međutim, iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i kancelarije Zaštitnika građana.

Iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti 19. februara je poslato obaveštenje UG Amity da je, nakon razmatranja apela, Poverenica uputila preporuke Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad. Preporučeno je ministarstvima da sagledaju stanje i razmotre izmenu režima zabrane poseta i ograničenja kretanja u ustanovama za smeštaj starijih lica.

Odgovoreno je 11. marta i iz kancelarije Zaštitnika građana. U odgovoru je saopšteno: „da je Zaštitnik svakako mišljenja da je nakon poboljšanja epidemiološke situacije potrebno preduzimanje daljih koraka u cilju omogućavanja starijim osobama, korisnicima ustanova za smeštaj korisnika, koje su kompletno vakcinisane da se u još većem obimu viđaju sa porodicom, prijateljima i drugim osobama od značaja, uz poštovanje svih mera zaštite, uključujući i omogućavanje njihovog kretanja van ustanove, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.“ Napomenuto je da je Zaštitnik građana ove stavove dostavio Ministarstvu za rad.“

Ponovo dozvoljene posete domovima za stare

Od 23. marta 2021. godine, kako saznaje UG Amity, ponovo, su dozvoljene posete korisnicima domova za stare, ali u kontrolisanim uslovima.

Posete su dozvoljene u onim domovima, gde nema potvrđenih slučajeva zaraze COVID-19, kod korisnika i zaposlenih, u periodu od 14 dana od dana kada je poseta zakazana. Ukoliko domovi ne mogu da obezbede posebnu prostoriju za posete, uslov je da su povoljni vremenski uslovi (temperatura iznad 18 stepeni, bez kiše, vetra i bez padavina), i tada se posete realizuju u dvorištu ustanove.

Nadležni u ministarstvima, prema informacijama koje je dobio UG Amity, spremaju instrukcije kako će biti definisan izlazak imuniziranih korisnika izvan ustanove.

Ova anketa je deo projekta udruženja građana „Snaga prijateljstva“ – Amity koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji sprovode Helvetas – Swiss development organization i Građanske inicijative.

Izvor: Amity – Snaga prijateljstva
Fotografija iz filma A. Mihalkoviča “Moja baka sa Marsa”

Podsećamo i na vest: