Ministarstvo: Preporuke za izlazak iz gerontoloških centara

Ministarstvo za rad je izradilo preporuke za izlazak iz gerontoloških centara korisnika koji su dobili obe doze vakcine protiv koronavirusa.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su mere u gerontološkim centrima dale rezultat u borbi protiv koronavirusa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od kada je vakcinacija započeta prioritetne ciljne grupe jesu bili korisnici gerontoloških centara. Zabeležen je pad učestalosti širenja virusa korone u tim centrima, tvrdi. Početak 2021. godine je doneo povoljniju epidemiološku situaciju.

Ono što obećava jeste i značajan broj osoba u ovim centrima koji je dobio obe doze vakcine, smatra Kisić Tepavčević.

Posete su počele od pre dve nedelje i strogo su kontrolisane, navela je ministarka za rad.

„Tu ne možemo da budemo mnogo fleksibilni. Imamo preporuke kada su moguće posete njihovih srodnika. Takođe, izradili smo preporuke za izlazak u određenom vremenskom intervalu za sve korisnike koji su dobili obe doze vakcine. Moramo da budemo izuzetno oprezni“, rekla je ministarka Kisić.

Podsećamo, ovo su uslovi za posetu domu za stare koji moraju biti ispunjeni:

  • da u poslеdnjih 14 dana nijе bilo potvrđеnih slučajеva infеkcijе koronavirusom kod korisnika i zaposlеnih
  • da jе korisnik komе sе dozvoljava posеta komplеtno vakcinisan (vakcina i revakcina)
  • da jе od poslеdnjе dozе prošlo najmanjе sеdam dana.

Ukoliko jе u prеthodnom pеriodu u odrеđеnoj ustanovi prijavljеna infеkcija, uslov da sе omogućе posеtе jе odjavljivanjе еpidеmijе. Za to jе potrеbno da prođе 28 dana od poslеdnjеg prijavljеnog slučaja.

Ministarka Kisić Tepavčević kaže da je situacija značajno poboljšana i zato što gerontološke centre snabdevaju antigenskim testovima.

Posete domovima za stare biće moguće i na otvorenom. Ovome u prilog ide toplije vreme koje nas očekuje u narednom periodu.

Izvor: Politika
FotografijaEvgeni Tcherkasski za Unsplash

Podsećamo: